Nou Museu de Vestits de Paper a Mollerussa




Mollerussa disposa d’un nou atractiu turístic: el Museu de Vestits de Paper.

El Museu de Vestits de Paper de Mollerussa aplega una col·lecció de gairebé 90 vestits de paper presentats a les diferents edicions del Concurs Nacional de Vestits de Paper de la capital del Pla d’Urgell, que ja fa 44 anys que se celebra i que aquest any ha assolit el seu rècord de participants amb un total de 80 creacions.

Les peces pertanyen a tres modalitats (moda actual, època i fantasia) i destaquen pel disseny, l'originalitat i la seva confecció. Tots els vestits i els seus complements exposats al museu han estats fets, únicament i exclusivament, amb paper. Totes les peces estan cosides a mà o a màquina i no s’ha utilitzat cap tipus de cola d'enganxar.

El museu és situat al costat del Teatre l’Amistat (carrer de Ferrer i Busquets, 90-92) i té una superfície de 1.340 metres quadrats, distribuïts en quatre plantes (a la superior hi ha instal·lats tallers per a usos educatius vinculats amb l’espai museístic i també oficines). El museu pròpiament dit ocupa tres plantes i el seu discurs museogràfic s’ha plantejat amb una circulació descendent. Per iniciar la visita s’ha de pujar amb ascensor fins a la tercera planta i a partir d’aquí anar baixant.

Hi ha sis àmbits museogràfics. El primer és l'espai on es desenvolupa l'audiovisual introductori que permet accedir al segon dels àmbits, on s'explica els inicis del Concurs Nacional de Vestits de Paper amb so, imatges i l'escenografia del taller d'una modista d'època. El tercer àmbit se centra en el concurs per mitjà d'imatges antigues i actuals i el quart és dedicat al procés de confecció d'un vestit de paper, als materials i les tècniques de manipulació i als estris emprats per fer-los.

A les plantes segona i primera es troba una part de la col·lecció de vestits que hi ha al museu. Aquest àmbit, el cinquè, serveix també per tractar en paral·lel la informació de l'entorn històric i social amb elements escenogràfics diversos, com també es té en especial consideració els vestits amb pedigrí. El darrer dels àmbits se situa a la planta baixa i és dedicat a l'actualitat, és a dir, als darrers premis, als vestits cedits per dissenyadors de prestigi perquè es reprodueixin en paper i a les nines Barbie vestides amb paper. Aquesta planta també es destina a sala polivalent per a exposicions i altres actes.

Més informació:

Museu de Vestits de Paper de Mollerussa
Tel. 973 60 62 10
Web: http://www.mollerussa.cat

Imatges: Sala Florensa, 28 de novembre de 2009

Comentaris

El dimoni Cucarell ha dit…
Si es fes un dels nostres vestits de diable, més que paper, es necessitaria cartró o paper de vidre!
torna l'essència ha dit…
Podria ser un vestit de tabaler. Sempre s'ha dit que als tabalers no els arriben les espurnes...
tabalera ha dit…
home... que voleu que us digui, com a tabalera ja estic bé amb el que portem ara eh!
mollerussa mon amour ha dit…
Al Segre,posa que ja hi ha goteres,aiii!aquests arquitectes!