Els camins de Cervera (I)



Extret del llibre 'Històries de Cervera, I' (Virgili & Pagès, 1989), escrit per Agustí Castellà i Roca, número 10 de la Sèrie Nova de la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, dirigida per Ramon Turull, pàgs 43-44.

"Posem aquest capítol al darrera mateix del de les partides perquè en ell s'hi fa moltes referències, naturalment. Ells, els camins, les travessen, les creuen, o a elles van, a elles porten.

- No cal dir, Agustí, que desitjo que em parlis estrictament dels camins. Les carreteres -aquests pams d'asfalt que queden entre cotxe i cotxe- les deixarem de banda. D'elles ja en parlen amb abundància mapes i guies. Som-hi?

- Quan tu vulguis, Turull.

- Parlem, primer, dels camins "d'anar a passejar", encara que avui els falti clientela.

- Podem citar, entre els principals, el Camí de la Punta del Biel, el Camí de l'Antiga Casilla del Gorg, el de les Forques, el de Fillol, el del Mas de Solsona i el de Sant Ermengol.

- El de les Forques, està transitable?

- Des de passat l'hort del Puig i la finca del Sàrries fins a la del Lloses, no. Aquest tram està invadit de pedres i herbots. Ara, a les Forques s'hi ha d'anar donant la volta per la urbanització Mirador de les Forques. I a Fillol, si és que encara hi va algú, perquè l'indret es troba molt deteriorat, s'hi pot anar agafant el ramal que neix a la Nacional II o per baix el Torrent, seguint el seu curs.

- Abans de citar els camins actuals, vius, dediquem una pausa als històrics.

- Aquests eren tres: el Camí Ral, que anava de Barcelona a Madrid i que passava per la part baixa de Cervera. Pujava a la ciutat per la costa de Sant Francesc, seguia pel carrer de Barcelona (d'aquí el seu nom) i Montserè, i baixava per Sant Magí per tornar a trobar la vall de l'Ondara. Els altres dos en importància eren el camí que anava de Cervera a Agramunt per la Ribera del Sió i un que venia de muntanya i que arribava a Tarragona. Per cert que el Camí Ral i el que anava des de la muntanya fins a Tarragona es creuaven a la Curullada (Curullada ve de cruïlla o cruïllada, la "encrucijada" que es diu en castellà)."

Imatge: Carles Tarsà, nevada a Cervera des del camí de les Forques, 10 de gener de 2010, a http://desdelasegarra.blogspot.com/2010/01/nevada-cervera-ii.html

Comentaris

Jordi Aleu ha dit…
Mai hagués pensat que el nom de la Curullada vé de cruïlla. Molt interessant.
Es curiós que en l'actualitat el camí que va de mar a muntanya pasa per Tàrrega. Se sap quan va ocorrer aquest canvi?