Els camins de Cervera (i II)



Segon lliurament d'aquest text extret del llibre 'Històries de Cervera, I' (Virgili & Pagès, 1989), número 10 de la Sèrie Nova de la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, i escrit per Agustí Castellà i Ramon Turull.

"- Anem, ara, pels camins anava a dir funcionals, però la paraula no m'hi agrada aquí. Diguem-ne actuals, senzillament.

- Amb un cert ordre, comencem per baix...

- Com vulguis.

- Tenim, doncs, el Camí de Montpeó, que surt de Sant Francesc, passa per l'oratori de la Mare de Déu, travessa les partides de la Font d'en Salla, Mas Roig, Torrent Salat, Mas Ramon, Montpeó i arriba fins a Rubinat. Per això també se'l coneix amb el nom de Camí vell de Rubinat.

- Seguim.

- El Camí de les Rapaldes. Neix cap allà al quilòmetre tres de la carretera de Vallfogona, va cap a les Rapaldes i torna a fer cap a la mateixa carretera cap allà al quilòmetre set, després de donar una important volta. A 200 metres del començament hi ha la capella de Sant Antoni i una mica més amunt la font del mateix nom, que també se'n diu font Guitarda.

- Font viva?

- Font morta, com la majoria del terme. Hauria de ploure molt perquè tornessin a revindre, però sembla que els núvols ja han oblidat la lliçó.

- Un altre camí...

- Camí del Bosc. Surt del Portal de Sant Cristòfol (d'on hi havia hagut el portal, és clar), travessa el Torrent a l'indret dels Pous, després el Torrent Salat, s'enfila per la Costa del Bosc, passa pel peu mateix de la Bassa Empedrada, avui simple referència, i quan arriba a dalt, al pla, es divideix en tres ramals: un que fa cap al Molinet, un segon també al Molinet però més avall, i un tercer que arriba a Granyena.

- Més camins...

- El popular de la Punta del Biel. Surt de la Nacional II, passa pel que avui és carrer Punta del Biel fins arribar a la carena, des de la qual es domina part de la vall de l'Ondara, amb les restes de Santa Magdalena i la rotonda de Sant Pere el Gros. Un dels germans Xuclà, no sé si l'Antoni o el Ramon Maria, en va parlar al "Segarra", d'aquest camí i de les tertúlies que s'hi feien en uns temps en què el diàleg i la conversa eren unes constants de relleu en la vida ciutadana. Els temps canvien, què hi farem? Un altre camí és el Camí de Matacarnera. Sortia d'on avui hi ha el supermercat Albareda, cap al passeig del Corregidor, quan encara no estava urbanitzat, Creu dels Orenets, s'entén que en l'antic i tradicional emplaçament, es dirigia a les finques de Matacarnera i arribava fins al Clot dels Aubins.

- Fem un petit descans, Agustí, que fa estona que caminem. Un moment, que m'acabo el cafè i encenc un cigarret.

- ...

- Un altre és el Camí de la Cardosa, que comença on comença la recta del cementiri i que es divideix en dos ramals: un que es dirigeix a la Mova o Espinalt, i l'altre, passant pel Clot de Sant Magí i la capella d'aquest mateix nom, puja cap al Pla de les Franqueses i continua fins a la Cardosa.

- Quin toca ara?

- El Camí de Patserra, que surt de sota el Mobilínea, a la carretera de Guissona, passa per la Pedrera i va cap a Patssera. Apunta també el Camí del Tarròs, que surt a l'esquerra del començament de la baixada de les Oluges...

- Per allà on hi havia el camp d'aviació del "Poll del Cel"?

- Exacte. Va cap a la partida del Tarròs i arriba fins a Castellnou. I a la dreta del començament de la baixada que hem dit, hi ha un altre camí que va a Capell, una de les partides més grans del terme, si no la més gran, i més enllà fa cap a la partida dels Monells. I ja està.

- Molt bé, Castellà, molt bé. Però una altra vegada, abans d'una conversa tan "dinàmica", jo, sedentari per temperament i vocació, faré una mica de "jogging". I quines són les característiques generals de tots aquests camins?

- Doncs que estan molt ben arreglats, aptes per a tota classe de vehicles i maquinària, gràcies a les gestions de la Cambra Agrària (administradora del Coto), el president de la qual és Ramon Sisquella, i que, excepte en dies especials, no s'hi veu ningú. Tret dels pagesos que van a les seves vinyes, són comptats els cerverins que van a estirar les cames al defora.

- Has dit dies especials...

- Sí. Els de caça, durant la temporada d'hivern, i el de la mona, pel Dilluns de Pasqua. Aquells diumenges i aquell dilluns, els cotxes hi són a tocar a tocar. De gent no en vulguis més!

- Tu, els tens tots trepitjats, aquests camins...

- Sí, és clar. I tu no?

- Alguns, pocs, sí. Els altres només els tinc llegits..."

Imatge: Xavi Martí, a https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7BUVLBSEw66jHz5Q8XxQjUSYr8POQyy4RWAVdmbTHYVUeFa7OT7tTH8BU5L4ZlcIk-9PfQpr4BAwvpKPUAOVKk5FBeq9kIfgOznjQ592voq9EP9ucyMz8jbd7ZyKeXooer0h3bnsKZIs/s1600-h/20070429gegants05.jpg

Comentaris

tallaferro ha dit…
la foto és genial. quan va ser feta?
nikon94 ha dit…
vols dir que no és un muntatge fotogràfic?
El dimoni Cucarell ha dit…
Vet-ho aquí!
Els gegants ja s'estan preparant per la marxa dels Castells!
Puc donar fé que la fotografia del nostre company Xavier Martí, no es cap montatje fotografic, la instantanea va ser presa pels volst de la Setmana Santa del 2007 i ens varem desplaçar expressament una tarda de diumenge amb els gegants a uns camps per la carretera de la Guardiolada per fer les fotos.
nikon94 ha dit…
felicitats per la moguda, perquè la foto realment és molt bona
Tita Cervera ha dit…
del Carranco se'n va fer una de semblant, fins i tot se'n va fer un pòster