El nom de les partides de Cervera


Extret del llibre 'Històries de Cervera, I', editat l'any 1989 per Virgili & Pagès, i escrit per Agustí Castellà i Roca, número 10 de la Sèrie Nova de la col·lecció Biblioteca de Cervera i la Segarra, dirigida per Ramon Turull.

"El dia 1 del passat mes de juny ens vam reunir, a la Xocolateria Agustí, un bon nombre dels alumnes -incloses les set joves de Sant Ramon- que hem assistit al Curs de Català per a Adults, impartit enguany pel professor Ramon Turull, que ens va obsequiar a tots, com a record, amb una fotocòpia de la seva poesia, inèdita, "Punta del Biel".

Com ja és habitual durant les classes, vam parlar molt sobre les paraules: les genuïnes, les més nostres, els barbarismes, denominacions que es perden, com és ara, per posar un exemple, el nom de les partides de Cervera, abans tan populars i coneguts. I en dir-li jo, a l'amic Turull, que creia recordar-los tots, em va instar molt vivament que en fes la llista per a publicar-la al "Segarra".

Aquí va, doncs, sense altra pretensió que la de col·laborar a mantenir, ni que sigui només sobre el paper, uns quants noms íntimament lligats a la geografia i la història locals i com a informació per als eventuals estudiosos del tema.

  • Entre la carretera N-II i el riu Ondara, direcció Igualada: els Condals, Vergós, Rec de Sant Salvador, Rec Major.
  • Entre el riu Ondara i el Torrent Salat: els Condals, Vergós, Montpeó, Rec Nou, Comadalda, Fillol, Sant Ermengol, la Font d'en Salla, el Mas Roig, el Torrent Salat, el Mas Ramon, els Pous, el Grau, l'Oratori de la Mare de Déu.
  • Entre el Torrent Salat i la carretera de Granyena: el Torrent Salat, les Rapaldes, Godet, Collets de Martí, el Torrent Fondo, Comaflocau o la Balasca.
  • Entre la carretera de Granyena i la de Granyanella: els Cortals, el Bosc, la Bassa Empedrada, Godet, la Font dels Orobins, la Font Guitarda, el Molinet.
  • Entre la carretera de Granyanella i el riu Ondara: el Molinet i el Rec del Molinet.
  • Entre el riu i la carretera General: els Pous, Santa Magdalena, el Biel, Retous.
  • Entre la carretera General i la carretera d'Agramunt: Matacarnera, Pou de Nosca, Mas Cremat, Clot dels Aubens.
  • Entre la carretera d'Agramunt i la de Guissona: el Monjo, la Franquesa, el Clot dels Aubens, el Clot de Sant Magí, el Clot de la Masia Blanca, la Pedrera, Patserra, la Mova o Espinalt.
  • Entre la carretera de Guissona i la de Torà: el Pla de les Verges, el Pla dels Caputxins, el Tarròs.
  • Entre la carretera de Torà i la via del tren: el Tarròs, Capell, Miralles.
  • Entre la via i la carretera General: Capell, la Bassa llarga, els Monells, la Costa Roja, els Guixàs, el Mas Suau, el Mas Rosich.

(En vermell, el nom de les partides; la resta corresponen a subpartides.)




Nota:

A manera de complement d'aquesta relació de partides crec que és obligatori constatar que el terme de Cervera és travessat per dos eixos, que a la banda de ponent formen dues línies gairebé paral·leles, mentre que a la part de llevant són dues línies divergents. Es tracta de l'eix natural, el riu Ondara, que travessa el terme de llevant a ponent i que el parteix en dues meitats quasi iguals en extensió. L'altre és l'eix artificial, la via del tren, que també travessa el terme de ponent a llevant i que el divideix en dues parts totalment diferents: així com a la seva esquerra hi ha la part plana del terme (terres semblants a les de la Ribera del Sió i les de l'Urgell), a l'altre costat, a la dreta de la via, s'hi troba la part del terme costerut i trencat, igual a les terres de la vertadera Segarra."

Imatge: Sala Florensa, 3 d'octubre de 2009

Mapa topogràfic: Institut Cartogràfic de Catalunya, http://www.icc.es/web/content/ca/index.html

Comentaris

pere botero ha dit…
Hauríem d'intentar no perdre aquests noms. Són part del nostre patrimoni.
Anònim ha dit…
I segurament cada paraula té la seva història darrera.