25 anys de representacions de 'Rosa de Betlem' a l'escola Jaume Balmes

Aquest desembre ha fet 25 anys que a l'escola Jaume Balmes es va decidir fer una representació de Pastorets amb els alumnes com a actors. Els mestres de vuitè van pensar en "La Rosa de Betlem", per ser una obra d'un autor cerverí, que havia treballat a l'escola i pel seu text realment divertit, amb diàlegs i expressions plens d'enginy, que havien tingut un èxit immediat quan foren estrenats ja fa 50 anys.

Per aquest motiu van anar a veure al Sr. Ramon Turull, l'autor de "La Rosa de Betlem", i van demanar permís per representar a l'escola algunes escenes dels seus Pastorets, i ell, molt amablement, va cedir una còpia mecanografiada i es van posar en escena aquell mateix any.

I any rere any, amb poquíssimes excepcions, des d'aquell llunyà 1984, abans de començar les vacances de Nadal, ja es convertí en una tradició la representació dels Pastorets "La Rosa de Betlem". Els alumnes de vuitè, que aleshores eren els més grans de l'escola, ja esperaven amb delit repartir-se els papers, assajar i després actuar per a la resta de companys. Per a ells, era un premi que tancava el cicle dels seus anys com a alumnes de l'escola. La representació es feia en un teatret que hi havia muntat en l'antic menjador del centre.



Amb la Reforma Educativa, l'alumnat més gran de l'escola va ser el de sisè, amb només 12 anys, però això no va ser obstacle perquè poguessin representar dignament els Pastorets. A tots va sorprendre que ho fessin tant de bé.

Amb motiu de les reformes que es van fer a l'edifici, es va instal·lar un nou teatre al gimnàs, es van fer nous decorats i l'AMPA de l'Escola el va dotar d'un bon equip de so. Cada any, en aquest espai es fan tres representacions, dues per a l'alumnat de l'escola i l'altra, fora de l'horari escolar, oberta a les famílies i a tothom que hi vulgui assistir.



El passat dilluns, 18 de gener, amb motiu de la jornada de portes, es van commemorar aquests 25 anys ininterromputs de "Pastorets" amb una exposició. Tots els espais de l'escola lluïen una decoració entorn el tema, i a cada pis de l'edifici hi havia una escena emblemàtica: la de l'entrada, impactant, amb l'infern i els dimonis; la del pis superior, entranyable, amb la Cova de Betlem; i la de la planta inferior, tradicional, amb una composició amb els pastors al bosc. Als passadissos, i posades amb un encintat que imitava un clixé, hi havia fotografies de les diferents representacions fetes al llarg dels anys. També hi havia exposats els dibuixos que havia fet l'alumnat amb la seva interpretació personal de les escenes, personatges, detalls... que els havien impactat més.

Tot plegat quedà, en conjunt, com un homenatge i un reconeixement a la constància, al treball en equip ben fet i ben dirigit i a un recolzament a les nostres tradicions.

El nombrós públic que visita l'escola va gaudir plenament amb el muntatge d'aquest 25è aniversari.

Imatges facilitats per l'Escola Jaume Balmes.

Text extret del diari setmanal 'La Veu de la Segarra', 29 de gener de 2010, pàg. 9.

Comentaris

jaume primer ha dit…
25 anys ja en són uns quants... felicitats