El Govern declara festa patrimonial d’interès nacional la Festa Major de l’Arboç


El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya, reunit de manera extraordinària a Cervera per commemorar el 650è aniversari de la creació de la Generalitat, va aprovar ahir declarar festa patrimonial d’interès nacional la Festa Major de l’Arboç (Baix Penedès). Així mateix, va declarar elements festius patrimonials d’interès nacional els següents actes o expressions d’aquesta festa: el ball de diables i la Carretillada, el ball de bastons, els gegants, i l’exhibició castellera. El Govern també preveu la inscripció d’aquesta festa i els seus elements festius en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La Festa Major de l’Arboç se celebra el quart diumenge d’agost en honor a Sant Julià i els Sants Màrtirs. Tot i que el dia central de la festa és el diumenge, el dissabte també es fan cercaviles i exhibició dels diferents grups folklòrics. Diumenge tenen lloc les matinades, l’exhibició castellera i la cercavila que encapçala la processó de Sant Julià, així com el recitat dels versots i els parlaments del ball de diables i la tradicional encesa conjunta del ball de diables anomenada Carretillada.

La primera referència escrita que se’n conserva és el programa de la Festa Major de l’any 1876. L’estructura bàsica de la festa s’ha mantingut invariable al llarg d’aquests més de cent anys i segueix el model de les festes majors del Penedès-Camp de Tarragona, amb el seguici popular com a eix central de la festa. Integren el seguici festiu: el ball de diables, el drac Badalot, el ball de diables infantil, gegants, gegantons, nans i capgrossos, ball de bastons, Garot, ball de cercolets, ball de gitanes, ball de pastorets i la colla castellera Minyons de l’Arboç, cadascun amb el seu grup instrumental acompanyant.

Comentaris

cerverí ha dit…
el pròxim pas és l'agermanament entre Cervera i l'Arboç