El 3 de gener, tots a Alforja!


A totes les colles i entitats de bestiari.

Com ja sabeu, tant el Drac Hamlet com la colla de Diables i Bruixes del Riberal de Bao (Rosselló) es veuen forçats a deixar les seves activitats amb foc degut a l'entrada en vigor de la Directiva Europea sobre Pirotècnia. L'Estat francès no ha mogut ni un dit per defensar la cultura catalana i, per tant, d'una part del seu territori: aplicarà directament la nova norma europea que entra en vigor el dia 4 de gener de 2010.

És per això que Drac, Diables i Bruixes hauran de deixar d'actuar al seu territori però no pensen pas deixar de fer foc on calgui. El dissabte dia 2 simbolitzaran un judici en el qual se'ls condemna a l'exili, camí que prendran l'endemà dia 3 a les 9 del matí a la frontera amb un acte simbòlic. I tot seguit, la comitiva es dirigirà cap a la població d'Alforja (Baix Camp) on hi té la seu la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya. Cap a la 1 del migdia hi haurà un acte d'acollida per part de l'alcalde d'Alforja i, tot seguit, s'anirà fins a l'Ateneu i seu de la FDDC on els presidents de la Federació de Diables i de l'Agrupació de Bestiari, així com representants de les institicions catalanes que facin acte de presència els donaran la benvinguda i suport. Per acabar hi haurà un vermut popular.

No és el problema d'una colla, ni d'un problema de terra enllà. És el nostre problema, el de tots. La nostra cultura tradicional i popular la volen trossejar de nou i no podem pas consentir-ho. Si no som capaços de demostrar la nostra força, la nostra solidaritat, la nostra voluntat d'oposar-nos a que ens facin desaparèixer, és que ja no som res. És per això que us demano el vostre suport en la mesura que us sigui possible. No cal que porteu ni bèsties ni res, es tracta d'un acte senzill, simbòlic però que el volem d'una gran emotivitat i magnitud. Hem de demostrar als companys i companyes de Bao que no estan sols. Però també ens hem de demostrar a nosaltres mateixos i a tota la societat civil i a la classe política que ni ens poden dividir ni anorrear. Que resistirem i que arreu dels Països Catalans "Farem les festes amb foc, peti qui peti". És per això que us demanem la vostra col·laboració una vegada més.

Caldria la presència de quanta gent de bestiari i de diables millor per donar suport i mostrar la nostra solidaritat amb els companys de Bao. És per això que us faig el prec d'aquelles persones que vulguin i puguin atendre aquesta petició, arribant-se a Alforja el dia 3 de gener, ens ho facin saber per coordinar la nostra presència al costat de diables i dimonis d'arreu del país.

Podeu contactar a través dels correus presidencia@bestiari.cat o secretaria@bestiari.cat (aquests dies el de info@bestiari.cat està de vacances) o per telèfon al 689.715.454 i 650.413.000.

Molt bones festes i un any nou ple d'alegria, festes i.... foc!

Ens veiem a Alforja el dia 3 de gener!

Informació facilitada pel Sete Udina, president de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, presidencia@bestiari.cat

Imatge: drac Hamlet del Riberal de Bao, a http://bestiari.cat/que_fem_foto.asp?RnD=&ID=1009

Comentaris

Diables de Cervera ha dit…
Suport als companys del Diables i Bruixes del Riberal.
___________________________________________________

Benvolguts companys de foc,

Després de les llargues negociacions amb el Ministeri d'indústria referents a la transposició de la nova Directiva 2007/23/CE que regula els materials pirotècnics afectant les nostres festes popular i tradicionals amb ús de materials pirotècnics, creiem que finalment el Ministeri, realitzarà una transposició contemplant les nostres festes popular. Malauradament, no depenen únicament de la regulació del Ministeri d'indústria Espanyol, quedant una part de la nostra cultura, pendent de la transposició del Govern Francès, responsable administratiu de la Catalunya Nord.

En aquest moment, malgrat les peticions dels Ajuntaments nord Catalans, de Diputats del Rosselló i fins i tot de la petició realitzada per la Generalitat de Catalunya al Govern Francès, aquest no ha realitzat cap acció de regulació, demostrant un gran desinterès i menyspreu a la cultura catalana a la Catalunya Nord.

El 4 de gener de 2010, finalitza el termini de 3 anys que els estats disposen per transposar la directiva, posant en greu perill, les nostres festes popular a la Catalunya Nord representades pels diables, bruixes i el Drac Hamblet del Riberal de Bou.

És per aquest motiu que hem organitzat conjuntament la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya, un acte simbòlic d'exili cultural el proper dia 3 de gener a Alforja (Baix Camp) seu nacional de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya a les 13h., amb l'objectiu de reafirmar la nostra cultura i encoratjar als diables i drac Hamblet del Riberal.

Ara toca donar tot el nostre suport als companys del nord, si no podeu ser-hi, envieu a herve.pi@josoc.cat tot el vostre suport.

Us preguem confirmeu confirmeu si podeu ser-hi en quin lloc a junta@diables.cat per tal de planificar els actes.

PROGRAMA:
3 de gener de 2010.
9h. Rebuda a la frontera.
12h. concentració de les colles i besties de foc, al parc d'amics d'Alforja (Baix Camp)
12:30h. Rebuda dels diables i bruixes del Riberal.
13h. Inici cercavila de besties, tabals i altres elements, del Parc d'amics d'alforja fins l'ajuntament.
Recepció per part de l'ajuntament i autoritats.

Recepció a la Seu Nacional de la Federació de Diables i Dimonis, dels representants de les diferents federacions del món del foc i autoritat.

Vermut de benvinguda.

Nota:
Les colles participants, porteu els vostres vestits i tabals.
Font: Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.
___________________________________________________
http://www.diables.cat/noticias/detall/53/suport-als-companys-del-diables-i-bruixes-del-riberal
frenadol ha dit…
Està bé que s'especifiqui que aquest cop s'ha de venir vestit.