Cervera acollirà un centre d'interpretació sobre els camps de concentració


L'històric edifici de la Universitat de Cervera acollirà un centre d'interpretació sobre els camps de concentració. El projecte, que suposa una inversió de més de mig milió d'euros i que ha d'estar finalitzat en el termini d'un any, serà únic a Catalunya (a Espanya hi ha un centre d'aquestes característiques a Miranda de Ebro). El centre permetrà l'estudi dels camps de concentració històrics i també dels actuals.

Segons va explicar el conseller comarcal de Cultura, Juli Lago, el projecte posarà en valor l'edifici universitari, que va ser camp de concentració i hospital durant la Guerra Civil i, al seu torn, permetrà aprofundir en camps de concentració actuals com per exemple el de Guantánamo. El projecte, que es porta a terme entre el consell comarcal i la Paeria de Cervera, amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la Generalitat, s'ubicarà a 300 metres quadrats de la planta baixa de l'ala est de l'edifici, amb accés des del carrer Manuel Ibarra. Actualment, aquestes sales s'utilitzen com a magatzem de documentació del departament de Cultura de la Generalitat. Aquests arxius seran traslladats al gener al nou Arxiu Comarcal de Mollerussa. Segons Lago, la nova seu formarà part de la xarxa d'equipaments del Memorial Democràtic i disposarà de tres espais, un dedicat als camps de concentració de la Guerra Civil, un segon sobre camps de concentració actuals i un tercer com a centre pedagògic de la Universitat. La Generalitat finançarà el projecte en un 60% amb una aportació de 267.000 euros i la resta, entre ajuntament, IEI i consell comarcal.

L'espai dedicat a centre pedagògic, amb un cost de 120.000 euros, es finançarà a través del fons estatal d'inversió local. Amb aquest projecte, Cervera conclourà els seus projectes dedicats a la memòria històrica en què també s'han invertit 16.500 euros en la recuperació d'un itinerari per la comarca, Espais de la rereguarda, amb vuit llocs dedicats a la Guerra Civil.

Text: Xavier Santesmasses, a http://www.segre.com/nc/noticies/detall-de-la-noticia/article/centre-a-cervera-sobre-els-camps-de-concentracio/199/

Imatge: Sala Florensa, 19 d'agost de 2009

Comentaris

monturiol ha dit…
Molt bona notícia! De totes maneres, és curiós que hagi estat el fet que l'edifici de la universitat fos durant una època relativament petita un camp de concentració allò que hagi permès obtenir un centre d'interpretació del conjunt de l'edifici.
cervereta de vergós ha dit…
A veure si almenys es dinamitza el turisme,a la capital de la segarra.
Anònim ha dit…
Súper bona notícia!
Tot i les bones notícies, perquè aquesta ho és i molt, tant per a la cultura com per a la ciutat en si (dinamització de l'edifici de la Universitat...), moltesta una mica que hi hagi gent que tot i que sigui amb ànim de bona intenció o bé fins i tot potser amb certa ráó pel fet que ens cal millorar àmbits etc..., sempre posin els comentaris amb sentit negatiu vers la ciutat! Ja n'hi ha prou de ser pessimistes i negatius vers tot el que emmarca Cervera. SI US PLAU... cal valorar més i creure'ns nosaltres mateixos que tenim moltes coses boniques... - si sempre som tan negatius, com ens han de veure els de fora (turistes etc..)?
SALUT!