Adéu a l'any 2009... tot buscant L'Home dels Nassos!


L'Home dels Nassos és un personatge mític, imaginari, no real i a voltes sinistre que es fa creure a la mainada que apareix l'últim dia de l'any. Se'ls diu que aquest dia surt "un home que té tants nassos com dies té l'any". Els infants no entenen aquest joc de paraules i, innocents, pensen que veuran un ésser terrible amb 365 nassos.

Aquesta tradició oral s’ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartró-pedra amb forma de capgròs que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos als que se’l troben. La figura també participa de tots els actes festius i esportius de la jornada. Aquest personatge simbolitza l'any i és una evolució d'un déu perdut, vinculat al déu Janus romà, que era representat amb dues cares: una amb aspecte infantil i l'altre d'ancià, una mirant endavant i l'altre endarrera, i amb dues claus, la del Cel i la de l'Infern.

Text: http://www.festes.org/directori.php?id=81

Il·lustració: L'home dels nassos, de Roger Giménez Tomeo, any 2008, a http://blocs.gracianet.cat/la_closca_de_la_poma/2008/12/29/lhome-dels-nassos-bon-any-a-tots/

Comentaris

jaume primer ha dit…
quin constipat que porta aquest home!