Foc
Recuperem avui l'excel·lent capítol del programa de Televisió de Catalunya "Caçadors de paraules" dedicat al món del foc, i que es va emetre el 27 de març de l'any 2008.
"Caçadors de paraules" busca mots i expressions relacionats amb el foc, tant entre la gent que es dedica a apagar-lo com entre els que en gaudeixen com a símbol festiu.
El "domini del foc" ha permès a la humanitat poder escalfar, il·luminar, coure aliments, fondre metalls, fabricar vidre... La civilització no hauria existit sense el domini del foc. I evidentment, les espurnes han omplert el nostre llenguatge de cada dia. El presentador del programa, Roger de Gràcia, investiga la fascinació que ens provoquen les flames i rastreja totes les paraules que envolten els qui lluiten contra el foc i els qui el viuen amb ànim festiu.
Per començar, conviu amb els bombers al Parc del Bombers de l'Eixample de Barcelona, on descobreix part del seu argot: "hidrant", "llança", "eines de fortuna", "cantell", "tocar llums", "inundació", "salvament", "auxili", "accident", "foc forestal", "foc pis", "flama" o "instal·lació".
El foc ha donat lloc a nombroses expressions: "sortir del foc i caure a les brases", "treure foc pels queixals", "posar-hi la mà al foc i no cremar-se", "cremar-se les celles", "anar amb el foc a la cua" o "anar més calent que un llum de ganxo".
A Llançà, a l'Alt Empordà, Roger de Gràcia participa en una crema controlada i sent paraules com ara "guspira", "espurna", "magall", "aixada", "destral", "cua del foc", "flanc", "cap del foc", "foc somort", "gratunyar" o "caliu".
Tot seguit, a l'Escola d'Emergències de Botarell, el presentador apaga un foc i aprèn expressions com ara "agent extintor", "escuma", "radiació", "hidrocarbur líquid" o "bateig de foc".
Al costat d'un vidrier, Roger de Gràcia "caça" més paraules i expressions: "bufador", "butà", "oxigen", "didimi", "vidre picat", "frita", "bufar i fer ampolles" i "canya de bufar".
Però el foc també és sinònim de festa, i recollint l'herència pagana dels solsticis i equinoccis, les nostres festes populars estan farcides de falles, fogueres, foguerons i pirotècnia. Aquesta vegada, Roger de Gràcia celebra les Santantonades, una de les festes d'hivern més importants i peculiars, a Forcall, als Ports. Allà fan servir mots com ara "maio", "barraca", "capolleta", "botarga", "amollar", "enriostar", "coriola", "costella", o "espixorrar".
Al diccionari, es busca l'origen del mot "xemeneia" i sinònims com "fumeral", i també d'expressions com "Habemus Papam" i "fumata blanca".
A la secció "Endevina d'on són", hi intervenen dues persones de Massalfassar, a l'Horta.
Font: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=30047&p_ex=foc&p_num=3
Comentaris