Berga celebra el IV aniversari de la proclamació de la Patum com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la Humanitat
El 25 de novembre de 2005 la Patum de Berga fou declarada 'Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat' per la UNESCO. Ara se'n compleixen 4 anys, i a Berga ja ho han començat a celebrar.
Informació facilitada per anyamades@joanamades.cat
Comentaris
Es tracta d'una col·lecció d'imatges de la festa que podrien datar-se entre el 1943 i el 1946
_________________________________________
PILAR MÀRQUEZ. Berga.
Berga va iniciar ahir el programa d'actes del quart aniversari de la Patum com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat amb la inauguració d'una exposició de fotografies inèdites del Corpus berguedà dels anys de postguerra. "Són gairebé fotografies d'estudi. Algunes de les comparses patumaires ben posades, preparades per ser fotografiades, just davant de la barana de Sant Pere. Una Patum d'estudi en el seu marc natural". Així ho va explicar Juli Gendrau en el discurs d'obertura de la mostra, que es podrà visitar al Cau d'Art fins al dia 28 de novembre vinent, i que ahir, tot i inaugurar-se a darrera hora de la tarda, ja va rebre la visita d'un bon nombre de berguedans.
Una col·lecció fotogràfica que pertany al fons Joan Amades, del qual es recorda la trajectòria a la mateixa sala, "com a homenatge al 50è aniversari de la mort d'un home que va estudiar el folklore català i les festes del país", segons ja va recordar l'historiador i membre del Patronat de la Patum Albert Rumbo, dijous, en la roda de premsa de presentació dels actes d'aquest quart aniversari. Rumbo, que va ser present en l'obertura de la mostra, va detallar que "les imatges són importants com a testimoni de la festa, perquè ens ensenyen diverses comparses, com els turcs i cavallets o les maces, de ben a prop".
Albert Rumbo va apuntar, a més a més, que "amb molta seguretat, després de fixar-nos en diversos detalls i també en algunes de les persones que es poden identificar a les fotografies, suposem que es tracta d'imatges captades entre el1943 i el 1946, encara que no en coneixem l'autor". El que si és segur és que van ser fetes en plena postguerra, als anys 40.
Juli Gendrau va destacar en el seu discurs que "no és que ha-guem deixat algunes comparses fora de l'exposició, però encara no s'han trobat fotografies que corresponguin a totes i cadascuna de les figures berguedanes". Així, per exemple, tot i que hi ha la guita, les maces i els turcs i cavallets, entre d'altres, no hi ha els gegants. "El que sí que hem fet és seleccionar les fotografies, per tal que l'exposició no resultés repetitiva, ja que n'hi havia algunes de molt semblants entre si", va matisar Gendrau.
Algunes de les imatges corresponents a les maces van mostrar-se en el programa de la Patum d'aquest any, "avançant-nos a l'exposició", però "la resta són absolutament inèdites", va recordar l'alcalde berguedà.
Per la seva banda, el regidor de Patum Jaume Vima manté que "esperem trobar més documents d'aquesta mateixa col·lecció i descobrir qui en va ser l'autor, perquè són d'una alta qualitat i semblen pensades per mostrar-nos cadascuna de les peces que formen les diverses comparses".
___________________________________________
http://www.regio7.cat/bergueda/2009/11/16/berga-exposa-fotografies-inedites-patum-dels-anys-postguerra/54688.html
El què no arriba és el suport de la Generalitat. El consistori lamenta que, si no obtenen resposta de Cultura, hauran de recórrer al govern de Madrid.
________________________________________
PILAR MÀRQUEZ. Berga.
Berga ja té assegurat a l'entorn del 75% del finançament de la futura Casa de la Patum, que puja fins als 3 milions d'euros, i de la qual l'ens local presentarà el projecte arquitectònic d'aquí a dues setmanes, el dissabte 28 de novembre, en el marc dels actes del quart aniversari de la proclamació de la festa com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.
El regidor de Patum, Jaume Vima, va assegurar, però, que el milió que falta "comptàvem que l'obtindríem de la Generalitat de Catalunya, però possiblement no serà així perquè de moment no ens n'han dit res més". Vima va recordar, en la presentació de les activitats programades per a aquest aniversari, que "en els darrers anys el departament de Cultura ens ha promès de manera reiterada que el nostre Corpus, pel fet de ser patrimoni mundial, rebria algun tipus d'ajut, però encara no és així". Jaume Vima va reiterar que "si no s'obté cap resposta del departament de Cultura, haurem de demanar-ho al govern de Madrid, que és des d'on es va presentar la candidatura de la celebració a la UNESCO". El regidor, però, va subratllar que "seria una darrera opció trista per a la gent catalana i també patumaire".
Jaume Vima va posar èmfasi així en "els 5 milions que el Govern català ha pressupostat per al 2010 per a un museu dels castellers, que es preveu a Valls". Vima va felicitar "de veritat" aquesta mostra cultural catalana i els seus seguidors, però va explicar que "de moment, no tenim constància que s'hagi previst cap partida ni per a la Patum, que fins ara sufraga gai-rebé íntegrament el consistori, ni per al futur centre d'interpretació".
Jaume Vima va relatar que la futura Casa de la Patum, que s'ubi-carà a l'antic edifici de l'Ateneu, "és molt necessària perquè al centre actual, on es passa un audiovisual del Corpus berguedà, hi ha entre 25.000 i 30.000 visites l'any". Vima també va recordar que "l'equip de govern actual va optar per aquesta opció, després que les mateixes institucions ens diguessin que el projecte de la Rasa dels Molins podia anar per llarg, fins i tot més de 5-10 anys, perquè costava 20 milions d'euros i depenia d'una actuació urbanística a la zona".
Vima va avançar, ahir, que "la plaça del Doctor Saló guanyarà una nova connexió amb la Ronda Moreta i és previst l'enfonsament quasi total de l'edifici".
D'altra banda, va parlar dels altres actes de la commemoració dels quatre anys de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat. El mateix dissabte 28 hi haurà l'entrega del títol a la Patum com un dels 10 tresors de Catalunya i Andorra. Tanmateix, les activitats començaran aquest mateix dissabte amb la inauguració d'una exposició de fotografies inèdites de la Patum dels anys 40 i 50 al Cau d'Art, i una mostra sobre Joan Amades. El dissabte 21 de novembre també hi haurà la presentació del paisatge sonor de Patum, "a partir del qual, gràcies al treball de la Maixerina amb diversos col·laboradors, els berguedans podran gaudir de sons familiars, però també d'altres que passen més desapercebuts o d'històrics". El mateix dia es presentarà un estudi per rellançar la Patum com a marca.
_________________________________________
http://www.regio7.cat/bergueda/2009/11/16/berga-ja-lligat-75-del-cost-casa-patum/54313.html