Llibres: 'LA BAIXADA DE L'ÀLIGA (VISTA PELS ALIGUERS)', de Miquel Àngel Magan


La Baixada de l’Àliga sorgeix, l’any 1986, de la necessitat de transportar aquest element del bestiari festiu tarragoní fins la seu del Ball de Diables. En plena Festa Major, els Diables encarregats d’aquesta tasca tan feixuga convertiren el carreteig nocturn de l’ocell un acte festiu espontani. L’èxit de l’esdeveniment i el seu poder de convocatòria creixien en cada edició, de manera que, l’any 1997, la Baixada aparegué al programa de festes.

Més que un motiu per deslluir-la, l’èxit de participació de la Baixada és una mostra de la capacitat de la ciutadania de decidir i organitzar-se per ella mateixa, una oportunitat i un repte per demostrar que les imposicions hi estan de més.

Sobta molt que la història d’un acte tan multitudinari com aquest, paroxisme de la gresca teclera, encara no hagi estat explicada. Per posar-hi remei, hem entrevistat els aliguers per relatar la Baixada des de dins i des de fora.

Tal com apunta l’antropòleg Joan Prat en el pròleg, “Tota la primera part de 'La Baixada de l’Àliga vista pels aliguers' està orientada a fornir una prolixa explicació contextual, històrica i genealògica del tema principal del llibre. Per a fer-ho, l’autor ens proposa un llarg recorregut per la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona, pels Diables -ja que els aliguers són membres del Ball de Diables- i per la mateixa Àliga, la icona emblemàtica que dóna peu al ritu festiu analitzat. De totes maneres, i segons el meu parer, l’interès fonamental del llibre rau en aquell “vista pels aliguers” de la segona part del títol i on s’emfasitza l’enfocament de l’estudi. En efecte, Miquel Àngel Magan ha compilat sàviament els relats orals dels aliguers i així, des de dins i escoltant les seves veus, podem conèixer l’entrellat festiu i ritual de la Baixada de l’Àliga”.

Dades bibliogràfiques:

  • Editorial: Arola Editors.
  • Col·lecció: Els Titans.
  • Enquadernació: Rústica.
  • Edició: Setembre del 2009,
  • Format: 17 x 24.
  • Tintes: Color.
  • Pàgines: 144.
  • Preu: 18 € (IVA inclós).
  • ISBN: 978-84-92839-00-1.

Font: http://www.arolaeditors.com/index.asp?sc=ficha&isbn=978-84-92839-00-1

Imatge: http://www.llibrerialacapona.cat/ca/llibres/9788492839001--baixada-de-laliga-la-vista-pels-aliguers.html

Comentaris

Anònim ha dit…
per cert, com està el tema de l´àliga?
l'àngel caigut ha dit…
bona pregunta!
lluciferot ha dit…
Inclús,un membre de la comissió per la recuperació de l'aliga de Cervera,el van entrevistar en un mitjà de comunicació local,ja fa bastant temps.
M'agradaria saber com està el tema,l'hi podrien fer una altra entevista,no?
Enveja sana ha dit…
A Balldediales.org, trobareu un video de la baixada de l'àliga. És molt impressionant.