Contra els parcs eòlics





Heus aquí l'article publicat pel Josep M. Solà i Bonet el setembre de 2005 a la secció Panoràmica de la 'Revista d'Igualada' (núm. 20) -i que també podem trobar al llibre del mateix autor "Històries de Calaf" publicat per Edicions de l'Albí, l'any 2008-. Aquest text, anant un xic contracorrent, mostrava l’oposició de l’autor a l’enorme estesa de molins de vent que ja aleshores s'havia estès pels altiplans de l'Alta Segarra.

'Revista d'Igualada' és una publicació resultat de l'esforç d'una nova generació d'anoiencs que, situant-se fora de l'àmbit de la recerca i de la informació estricta, volen projectar des del cor de Catalunya una publicació referida al pensament i a la cultura, amb la voluntat de divulgar qüestions d'interès general o de contribuir al debat necessari al voltant de temes molt diversos.

Article extret de: http://www.revistaigualada.cat/fitxaarticle.asp?article=204

Comentaris

el cris ha dit…
De fet,veure aquests "molins de vent" fa força mal als ulls,però per altra banda,l'energia eolica es una energia força neta i gens contaminant.
Molins del Rei ha dit…
Jo també ho crec... pot ser una temptat paissatgista, però si continuem consumint per sobre les nostres possibilitats tanta energia haurem de triar, ami personalment m'agrada la solar, però no hi entenc gens del tema
l'aviador ha dit…
Darrerament s'estan passant posant molins a tort i a dret per tota la comarca.

A Cervera si de nit mires a l'horitzó en direcció a la costa, amb tantes llumetes, sembla un camp d'aviació.
xavi ha dit…
Ens ho trinxaran tot i lo més fotut és que no farem res per evitar-ho. La pela és la pela!
Anònim ha dit…
m'estimo mes veure molins de bent que no pas paisatges desertics que cada vegada guanyen mes terreny beure grans extencions de plaques solars tampoc milloren gaire la imatge.
Aquests dies ha aparegut al Segarra -que és com l'hem de dir des d'ara, doncs el nom de Segarra Actualitat ja és història- un article del Ferran Riba vers aquest mateix tema. M'he permès de copiar-lo sencer perquè el pugueu llegir:

UN VELL PROPÒSIT.
____________________________________________

Sóc d'una generació que a finals dels setanta i començament dels vuitanta del segle passat, portaven la famosa enganxina "Nuclear, no gràcies" a la bicicleta, signàvem manifestos en contra de l'energia nuclear i, a nivell local, ens vam mobilitzar en contra del projecte que hi havia d'extracció d'urani en una zona compresa entre la Segarra i l'Anoia. Reivindicàvem les energies alternatives, ja no només perquè eren netes i inegostables, sinó també perquè a més a més la seva naturalesa les feia menys susceptibles de ser controlades pels grans monopolis energètics.

Des de fa ja uns anys sembla que finalment les nostres reivindicacions es van començar a fer realitat i els anomenats horts solars i els parcs eòlics han anat proliferant per tot el territori. Però paradoxalment, la satisfacció de veure aquella vella reivindicació feta realitat està esdevenint agredolça. En les noves generacions ha començat a aparèixer una opinió crítica: mirem cap on mirem, a la ratlla de l'horitzó s'hi retallen les inequívoques siluetes dels aerogeneradors o emig de la verda vegetació apareixen enormes claps de mirall. Aquests aparells redibuixen el paisatge.

Però no ens enganyem, ja se sabia que la generació d'energia a partir de panells solars o aerogeneradors comporta una gran despesa d'espai en infraestructures productives. Durant anys, alguns demagogs de l'ecologisme han venut la idea que amb unes quantes plaques solars al terrat obtindrem els 5 kW/h de potència energètica que utilitzen la majoria de llars actualment; és ben cert que tot suma, però necessitem una aportació externa. Ah!, i això per no parlar del consum d'altres sectors (indústria, serveis, agricultura, etc.).

Així doncs, si no mirem de rebaixar el consum energètic, és molt possible que el nombre de parcs eòlics i horts solars vagi en augment, i que aquell "vell i lloable propòsit" que vàrem defensar acabi esdevenint un despropòsit si el nombre d'artefactes instal·lats creix de manera desaforada i acaba envaint-ho tot. Així doncs, acabarem desvestint un sant per vestir-ne un altre. Canviarem energia neta per paisatge? Realment, estem en condicions de poder fer la tria anterior? No tinc resposta. En tot cas, com deia la cançó: "no era això companys, no era això".

Ferran Riba.

Article extret de la revista Segarra del mes d'octubre de 2009, pàg. 30.
Anònim ha dit…
Dins l'ordre del dia del ple de la Paeria d'aquest dijous hi ha aquest punt:

Aprovació acord de col·laboració amb Aventalia Energies Renovables SL i la Paeria de Cervera per la instal·lació d’un parc eòlic.
intrigat ha dit…
On els posarem? A les forques o damunt el mobel línea???