Proposen incloure les principals festes de Valls al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya


L'Ajuntament de Valls ha procedit a sol.licitar al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat la inclusió en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya de les cinc celebracions més importants de la ciutat. La iniciativa conjunta de les regidories de Cultura i Joventut i Promoció de la Ciutat persegueix la catalogació de la Festa Major de Sant Joan, la Fira de Santa Úrsula, els Tres Tombs de Sant Antoni i la Gran Festa de la Calçotada en aquest Catàleg.

A més, pel que fa referència a les Festes Decennals, s'ha de destacar que ja van ser declarades l'any 1991 per la Generalitat Festa Tradicional d'Interès Nacional. Tot i així, els canvis normatius recents que preveu el decret 389 de 17 d'octubre de 2006 sobre la creació del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya ha fet necessari procedir ara a la revisió d'ofici.

Aquest conjunt de celebracions han assolit un caràcter identitari amb un fort arrelament i rellevància que, més enllà del que representen per als vallencs i vallenques, tenen una projecció nacional especialment significativa L'Ajuntament vol procedir, amb aquesta catalogació, a reforçar així el caràcter promocional que representa per a Valls comptar amb aquestes festes tan singulars.

Les cinc grans celebracions del calendari festiu vallenc són:

  • Els Tres Tombs de Sant Antoni al gener és la primera. Aquesta celebració es remunta al segle passat quan els pagesos portaven els animals a Sant Antoni per tal de sol·licitar la seva benedicció i una bona collita. A la dècada dels seixanta va deixar de celebrar-se fins que l'any 1980, de la mà de la Societat de Sant Antoni, es va recuperar la tradició convertint-se en un dels Tres Tombs més típics, concorreguts i espectaculars de Catalunya.

  • La celebració de la Gran Festa de la Calçotada, el darrer diumenge de gener, s'ha convertit en el gran aparador festiu i promocional del calçot. Valls, ciutat d'origen de la Calçotada, ha consolidat un fet gastronòmic arrelat i popular que destaca per la seva singularitat, en especial per tractar-se no només d'un àpat, sinó d'una menja que es viu com una festa. En aquest sentit, la Gran Festa atreu cada any milers de visitants en una diada festiva amb un ampli programa d'actes.

  • La Festa Major de Sant Joan destaca per ser el gran escenari d'expressió dels nombrosos elements de la cultura popular i tradicional que té la ciutat amb actes tan rellevants com la Sortida de Completes, el Tomb del Poble i, d'una manera destacada, la diada castellera.

  • De la mateixa manera la Fira de Santa Úrsula, a l'octubre, sobresurt, a més de pels actes culturals i cívics o el gran correfoc, per la diada castellera a la plaça del Blat.

  • Per últim, les Festes Decennals són l'expressió d'una devoció molt arrelada en el sentiment dels vallencs a la Mare de Déu de la Candela que porta a la ciutat a celebrar cada deu anys -els anys acabats en 1- unes grans celebracions amb nombroses activitats lúdiques, festives i religioses per commemorar un vot del poble que data de l'any 1791.

Font: http://www.tinet.org/portal/sheet-show.do?id=36367

Imatge: la Mulassa de Valls, a http://blocs.esquerra.cat/imatges/mulassa-uaf-valls.jpg

Comentaris

jaume primer ha dit…
Quina passada! 5 festes de primer nivell!!! D'això sí que se'n pot dir un poble amb tradició!!!!
Anònim ha dit…
...i la mulassa està de moda a les diades castelleres!