La Mare de Déu del Coll de les Savines, patrona de la ciutat de Cervera






"A la capella absidial de Santa Anna, residència que fou de la Confraria de Santa Maria, s'hi ha conservat una imatge de la Verge, de robes postisses, de la qual ja deixaven endevinar una escultura majestuosa. Nosaltres volem suposar que aquesta era la imatge que havia estat a l'altar major, perquè ens hi és comprovada per les presentalles de collarets que apareixen en els documents; perquè les seves proporcions estan en millor acord amb la granaria del temple, que era dedicat a Santa Maria, que a les mides d'una capella secundària, i perquè el prestigi tradicional que l'ha envoltada sempre sembla indicar un culte antic que ni l'apartament sofert havia pogut esmortuir. Es coneguda aquesta imatge amb el nom de Mare de Déu del Coll, com a record del Coll de les Savines que la tradició vulgar situa en el mateix indret on avui s'eleva el temple de Santa Maria, i on vol aquesta tradició que hagués existit una petita ermita dedicada a la Verge.

L'escultura es majestuosa i és una de les més formoses imatges catalanes de la tretzena centúria, que conserva encara la policromia primitiva que una restauració actual ha posat novament en valor. Creiem que era aquesta l'antiga imatge de l'altar major i creiem que no se n'havia d'haver mogut per tal de mantenir la unitat litúrgica i el ritme artistic del temple".

Amb aquestes ratlles descriu l'il·lustre historiador cerveri n'Agustí Duran i Sanpere la tradició i la bellesa de la Mare de Déu del Coll de les Savines. Essent Bisbe de Solsona, el que més tard fou el Cardenal Vidal i Barraquer, es va disposar treure les vestimentes de les imatges. Fou, allavors, que al poguer contemplar tota la majestuositat de la imatge de la Mare de Déu del Coll de les Savines, l'allavors Arxiprest Mn. Jeroni Roca, va encarregar a l'arquitecte Francesc Folguera, la construcció d'un nou Altar Major que pogués fer de tron referent per a l'antiga i prestigiosa Imatge, que fou inaugurada l'any 1926, declarant-se a Madona Santa Maria Patrona de la Ciutat de Cervera.

L'Acadèmia Mariana de Lleida, que tots els anys convoca un Certamen Literari en honor d'una Verge, dedicà el de l'any 1934, a la Mare de Déu del Coll de les Savines, resultant-ne guanyador amb el primer premi el sacerdot barceloní, organista de la Parròquia de Gràcia, Mn. Antoni Malats, amb els Goigs que va dedicar a la Patrona de Cervera.

Goigs: http://soltorres.udl.cat/jspui/bitstream/10459/279/1/LLG-1-0168.pdf

Text: Joan Salat i Tarrats

Imatge: http://www.flickr.com/photos/lluismiret/sets/72157594463900945/

Comentaris

en verdad os digo ha dit…
Curiosament cap de les "festes grans" de Cervera està dedicada a la nostra patrona. Coses de Cervera...
astarot junior ha dit…
Tindria de ser la festa major"petita"en honor a la Mare de deu del coll de les savines.
Per sort o desgracia,el sis de febrer de no se quin any,va passar un fet "miraculós" a Cervera,i es va dir que arran d'aquest fet es faria festa,en aquest cas la festa major"petita".
Anònim ha dit…
Al contari tenia que ser la Festa Major gran, a la Parròquia és on comença l'origen del poble!