Del 23 al 26 de juliol: XIV Festa del Renaixement de Tortosa


La segona quinzena de juliol Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Amb el subtítol l'Esplendor d'una Ciutat al Segle XVI, la Festa rememora, a través d'una àmplia oferta d'activitats de caire lúdic i cultural, el període històric del segle XVI, un dels moments més interessants en l'existència de la nostra ciutat.

Tortosa, cap d'un extens territori, ens mostra el seu orgull i la seva puixança, el seu esdevenir quotidià a través del govern de la ciutat, el comerç, els costums, el galanteig, la gastronomia, i les més diverses expressions de la Festa. Els estendards dels trasts de defensa que senyoregen els carrers de la ciutat capitanejats per la bandera de la Vegueria de Tortosa ens transporten en el temps a l'esplendor d'una ciutat al segle XVI. Una ciutat que ha vist determinada la seva història des del vincle que el riu Ebre li conferí amb la mar Mediterrània, una ciutat multicultural i oberta al món a través de l'aigua.

L'esplendor llueix pels estrets i tortuosos carrers del centre històric de la ciutat, i es presenta amb tota la seva magnificència en la Desfilada i Mostra d'Armes en honor de les banderes de la Vegueria de Tortosa i de la ciutat, en què participen el govern de la ciutat, les milícies de defensa, els representants dels barris i els oficis, els comerciants i mercaders, la ciutadania, i els còmics i comediants vinguts d'arreu per a la celebració.

Els tortosins engalanen i guarneixen els carrers i les façanes de les seves cases amb vegetació, estores i tapissos, torxes i candeles. Surten al carrer i participen en els actes i cerimònies activament, són els habitants del segle XVI.

Per a més informació: http://www.festadelrenaixement.org/

Comentaris

Anònim ha dit…
TORTOSA TORNA AL SEGLE XVI

La catorzena edició de la Festa del Renaixement ofereix 50 espectacles
OLGA PIQUERAS | Tortosa
____________________________________________

La ciutat de Tortosa torna durant quatre dies a l'esplendor del segle XVI. Es tracta d'una nova edició de la Festa del Renaixement, que arriba amb 50 espectacles i la participació d'una quarantena de companyies. Entre les novetats, destaquen la incorporació d'un nou espai a la festa: el call jueu. També cal remarcar que la marxa del trasts es farà amb un nou format i que tornen a formar-hi part alguns espectacles, com els Ourobouros o els Mercatores, que venen de França. A més, com a fi de festa hi haurà per primer cop una tronada, que substituirà el tradicional castell de focs. Els organitzadors remarquen que l'espectacle que posarà el punt i final a l'edició d'enguany de la festa serà un espectacle impactant.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, és el pregoner d'enguany de les festes. L'acte té lloc aquest dijous a les sis de la tarda als Reials Col·legis de Tortosa. El primer espectacle, l'inaugural, es fa a les vuit del vespre. Hi participen més de 500 persones, entre les quals hi ha els procuradors de la ciutat, les famílies nobles, els abanderats, els Gaiters de l'Aguilot, el Terç del Vescomte, i moltes altres entitats. Són els primers actes de la Festa del Renaixement de Tortosa, que fa que el municipi torni durant quatre dies, des d'aquest dijous i fins diumenge, al segle XVI.

Els espectacles són un dels grans protagonistes d'aquestes celebracions. En total en són 19 de teatre de carrer, 15 espectacles itinerants, cinc d'aforament limitat i pagament, sis campaments i disset tavernes. Tenint en compte la situació econòmica actual, l'organització ha decidit mantenir preus, que oscil·len entre els tres i els 11 euros. Hi participen més de 40 companyies i destaca, entre d'altres, el retorn d'Ourobouros, de la companyia francesa Entr'Act, que ofereix música i circ. Entre els de pagament, destaca La Taverna d'Enrico, a càrrec de Quico el Célio, el Nou i el Mut de Ferreries. A més hi haurà un torneig de cavallers, que es farà a Remolins.

Tronada com a fi de festa
Una tronada serà l'encarregada de posar el punt i final a la Festa del Renaixement. Es tracta d'una aposta innovadora, que substitueix el tradicio nal castell de focs. Es farà un espectacle a peu de terra a la zona de l'Escorxador i els organitzadors asseguren que "serà molt impactant i una manera de diferenciar la Festa del Renaixement amb la Festa Major, que sí que manté el castell de focs". En aquesta celebració hi participen més de 3.000 persones que es vesteixen d'època i moltes més que engalanen els seus balcons. Enguany la Festa del Renaixement arriba a l'edició catorze i ho fa com a festivitat totalment consolidada.

Publicat 23/07/2009 15:30h
________________________________________________
http://www.lamalla.cat/infolocal/terres_ebre/article?id=280573