Tresserras: “En cap cas acceptarem una transposició de la directiva del foc que posi en risc el nostre patrimoni festiu”


El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, s’ha reunit avui amb representants de les colles de diables i bestiari de Catalunya per tractar sobre la transposició de la directiva europea sobre pirotècnia a l’Estat espanyol.

En acabar la reunió, el conseller ha destacat “ferma voluntat del Departament i del Govern d’assegurar que en cap cas aquesta transposició pugui alterar el patrimoni festiu popular tradicional i tots els esdeveniments culturals i festivitats que hi ha al seu voltant”. Joan Manuel Tresserras ha assegurat que “no podem acceptar que una regulació de caràcter industrial i comercial, com al directiva del foc, acabi afectant una activitat cultural”. El conseller ha afegit que “no hi ha justificació per fer-ho perquè es tracta d’una activitat ja regulada de forma satisfactòria” i que a Catalunya “s’ha mostrat al llarg del temps com una activitat exemplar, responsable, segura i participativa”.

Segons Joan Manuel Tresserras, “no pot ser que per una normativa d’origen aliè al que és la pròpia activitat se’n derivi un excés de burocratització, de traves i d’obstacles que el que puguin acabar fent sigui perjudicar la festa”. El conseller ha refermat que “la voluntat del Govern és treballar-ho amb el sector perquè quedi preservada la idiosincràsia d’aquesta activitat i que una norma industrial no acabi desnaturalitzant una activitat cultural”.

Tresserras ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat al sector, assenyalant que “en cap cas acceptarem una transposició que posi en risc unes formes de procedir que s’han demostrat efectives, segures, amb les màximes garanties i que formen part fonamental del nostre patrimoni festiu i cultural”.

Pròxima reunió al juliol

Durant la trobada entre el conseller i els representants de les colles de diables i bestiari s’ha acordat tornar a fer una altra reunió a principis de juliol amb el conjunt de la comissió mixta d’entitats i ajuntaments, un cop el Govern hagi rebut del Ministeri d’Indústria l’esborrany definitiu de la transposició, per preparar les al·legacions que calgui, de manera que hi hagi un criteri únic i compartit que tingui més fàcil obrir-se camí de cara a la redacció de la transposició definitiva.

El conseller també ha apuntat la possibilitat de convidar el Ministeri d’Indústria a algunes d’aquestes reunions per tal d’aclarir els diversos punts que poden quedar afectats per la normativa.

A la reunió amb el conseller Tresserras han assistit el president de la Federació de Diables de Catalunya, Pep Enric Martí; el president de l’Agrupació del Bestiari Popular i Festiu de Catalunya, Sete Udina; i el representant de la Coordinadora de Balls de Diables amb Parlament, Jordi Rius. Ha acompanyat el conseller el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila.

Font: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Comentaris

Lo Carranquer ha dit…
LES COLLES DE DIABLES I BESTIARI DEMANEN QUE LA DIRECTIVA EUROPEA DEL FOC S'ADAPTI A CADA CAS.

Treballaran de manera conjunta amb Cultura per definir la transposició de la normativa a les diferents manifestacions culturals.

JOSE SOLER | Palau Marc (Barcelona)
22/06/2009 12:42h
===================================

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, s'ha reunit aquest dilluns al matí amb representants de les colles de diables i bestiari catalanes per definir les accions conjuntes davant la imminent transposició de la directiva europea del foc. En opinió del conseller Tresserras, la normativa regula les activitats pirotècniques sense distingir el seu ús lúdic del seu ús industrial i s'ha de treballar "per a que no es malmeti l'activitat cultural per una norma industrial". Després de reunir-se amb el Ministeri d'Indústria, les colles creuen que la transposició que es vol fer "no s'adapta a la nostra realitat cultural perquè el Ministeri no ha fet una adaptació a cada festa sinó que es vol fer una cosa molt genèrica", segons ha explicat Pep Enric (president de la Federació de Diables de Catalunya). Departament de Cultura i colles de diables i bestiari es tornaran a reunir per presentar les possibles al·legacions d'una normativa que ha d'entrar en vigor el gener de 2010.

A finals d'aquest mes de juny, el Ministeri d'Indústria traurà a exposició pública la transposició de la directiva europea del foc a l'ordenament jurídic de l'estat espanyol. Al juliol, s'inicien les al·legacions i es preveu que a l'octubre s'aprovi aquesta transposició per complir un mandat de la Unió Europea del gener de 2010. Les colles de diables i bestiari de Catalunya s'han reunit recentment amb responsables del ministeri per definir com serà aquesta transposició, sense quedar del tot contents. En opinió de Pep Enric (president de la Federació de Diables de Catalunya) la idea del ministeri és molt genèrica i no s'adapta a la realitat cultural dels usos del foc a Catalunya.

Una de les controvèrsies més grans és la sol·licitud d'autorització per escrit de tot el públic que assisteix a un espectacle de foc. Segons la directiva, el públic ha de manifestar que coneix els riscos i la festa que s'hi celebra. Això, en opinió d'Enric, "en actes al carres és impossible". Tampoc està del tot definida la participació de les colles de diables infantils. Segons explica Enric, "el Ministeri creu que amb una autorització paterna n'hi ha prou però això s'ha de vestir amb edat, característiques i protocols de seguretat". La Unió Europea també vol crear a figura del consumidor expert, que pot utilitzar material pirotècnic que no dugui etiquetes de la CE, cosa que en opinió dels diables és un pas positiu perquè "tots els de les colles podem ser considerats consumidors experts i ens agradaria mantenir el que estem fent", ha dit Pep Enric.

Tresserras: "Qui en sap és la gent que ha estat desplegant l'activitat"
La voluntat del Departament de Cultura és la de que "en cap cas la transposició de la directiva europea alterarà el patrimoni festiu català i les festes relacionades amb el foc", segons ha assegurat el conseller Tresserras aquest dilluns en roda de premsa. En la seva opinió, es tracta d'una directiva feta per a l'àmbit industrial però que pot alterar les manifestacions culturals. El màxim responsable de Cultura ha dit que "a Catalunya al llarg del temps s'ha demostrat com aquesta és una activitat responsable" i que per això cal deixar treballar les colles perquè "qui en sap més és la gent que ha estat desplegant l'activitat", ha dit.

___________________________________
http://www.lamalla.cat/cultura/festes_populars/article?id=273219