Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DELS ROMANS


La ciutat romana de Iesso, va ser fundada cap a l’any 100 aC i la seva època d’esplendor fou el segle II-III dC. Després de la conquesta feudal del segle XI, la vila es va convertir en Guissona, que fou i encara és una de les principals poblacions de la Segarra.

La rodalia de la vila conserva traces d’una llarga història. Així, es passa per viles closes i pobles encastellats presidits per cases fortes adornades amb finestrals renaixentistes i escuts d’armes, com les de Bellveí i de Torrefeta. A les mateixes poblacions trobem les esglésies d’estil barroc o classicitzant de Sant Jaume de Bellveí i de Sant Amanç de Torrefeta. En aquesta última, una pedra situada a la façana du la inscripció “Fonc posada la primera pedra als 25 mars 1675”.

A Torrefeta també hi ha els portals de mig punt i grans dovelles que permeten l’accés a l’antiga vila closa, de la qual encara es conserven les arcades gòtiques en els carrers del nucli antic.

La Ruta dels Romans discorre pel centre de la plana de Guissona, una veritable subcomarca estesa entre les conques del Llobregós i del Sió. El terreny, una mica més ondulat al sector meridional del recorregut, on es troba la fondalada de Torrefeta i Bellveí, és ric en conreus de cereal, entre els quals es poden veure les parets de pedra seca que antigament permetien l’aprofitament de l’aigua de pluja. Avui també es troben petits regadius a les ribes de la riera del Passerell.

Clica aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris