Reus inaugura al Museu d'Art i Història de la ciutat l’exposició permanent 'ARA TOCA FESTA'



'Ara toca Festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus' és un espai d’interpretació de la Festa Major de Reus, que combina l’exhibició de les peces més valuoses i antigues del patrimoni festiu de la ciutat amb espectaculars recreacions virtuals dels moments més emblemàtics de la festa. L’exposició permet conèixer el sentit i l’evolució de la Festa Major a través d’un recorregut per tots els seus elements i manifestacions, que inclou des de les primeres fotografies i filmacions conegudes fins les músiques o els olors que els acompanyen.

'Ara toca Festa' s’inaugurà el passat dimecres 17 de juny. L’exposició està instal·lada a la Sala Reus del Museu d’Art i Història (Plaça de la Llibertat, 13) i es podrà visitar gratuïtament del 18 al 30 de juny en l’horari d’obertura del Museu (de dimarts a dissabte de les 10 del matí a 2 de la tarda i de 5 de la tarda a 8 del vespre, i diumenges i festius de les 11 del matí a les 2 de la tarda). A partir de l’1 de juliol la visita passarà a ser de pagament juntament amb la resta d’exposicions permanents del Museu d’Art i Història de Reus (entrada general: 2 euros; dissabtes entrada lliure).

Un recorregut a través de peces i imatges històriques i recreacions virtuals

L’exposició vol apropar els visitants a la festa amb tots els sentits: des de les imatges visuals –amb prop de 200 fotografies i filmacions de diferents èpoques i una recreació virtual de la plaça del Mercadal–, a la sonoritat de la festa, farcida de tonades tradicionals, sons i esclats pirotècnics. Vol donar a conèixer la gastronomia vinculada a les festes majors i possibilita al visitant tocar simbòlicament la festa, en un recorregut obert pels diferents àmbits de l’exposició, que no s’han de seguir necessàriament en un ordre determinat.

L’exposició informa de la tradició de Sant Pere i la Mare de Déu de Misericòrdia com a patrons de la vila, la història de les festes i les solemnitats de caire religiós o cívic que la ciutat celebrava. També dels actes –el foc de Sant Joan, el pregó, les completes, el migdia del 29 de juny, l’ofici, la professó de Sant Pere, l’Aplec Baix Camp, el correfoc o l’anada del seguici festiu al santuari de Misericòrdia–; dels elements que la composen: els Gegants, els Nanos, la Mulassa, l’Àliga, els castells, els balls (de Bastons, de Prims, de Gitanes, de Mossèn Joan de Vic, de Cercolets,de Cavallets, de Galeres, de Valencians...), el Ball de Diables, el Carrasclet, el Drac, el Lleó, la Víbria, el Basilisc, el canó...

Els gegants i els nanos

Entre el prop d’un centenar de peces que es poden veure a l’exposició hi ha una selecció dels mascles emprats per a muntar la Tronada en els segles XIX i XX, amb alguns estris emprats pels artesans pirotècnics per a la seva preparació. Destaquen especialment els gegants de Reus –vitxets, moros i indis– bastits al tombant dels segles XVIII i XIX, amb les estructures de fusta i els vestits més antics que es conserven. El procés de restauració al que s’han sotmès les peces ha permès descobrir els ulls de vidre originals d’aquests gegants.



També es poden veure els nanos originals de l’artista reusenc Modest Gené. Aquestes peces, que inspiren els nanos actuals, van ser fets el 1947 i substituïts posteriorment, a causa del seu pes, per les parelles actuals, fetes per David Constantí, el 1969. A l’exposició es poden veure vestits antics del ball de diables, algun de més de cent-cinquanta anys d’antiguitat i maces velles emprades a les festes. Es mostra la bandera antiga de la ciutat, o alguns exemples de les medalles que lluien els regidors a la processó als segles XIX i XX, així com una selecció de programes i cartells de diverses èpoques.

La llum

L’exposició ens apropa al simbolisme de la teiera, record de les antigues lluminàries que possibilitaven la celebració de la festa a la nit i engalanaven la ciutat, mostrant peces com una antiga teiera o les palmatòries emprades per il·luminar les finestres de les cases amb motiu d’alguna solemnitat. La mostra inclou un canó festiu, estri emprat per anunciar les festes, disparant salves.

Els sons

La música i la sonoritat de la festa són aspectes destacats i es poden escoltar el so de les campanes o melodies tan emblemàtiques a la nostra Festa Major com el valset del Gegants o la marxa de l’Àliga. A l’exposició podem trobar les receptes del Bou i arròs com a antic menjar, ara recuperat, propi de la Festa Major de Sant Pere. O saber del costum de menjar coca amb cireres, seguint els gegants. Del vermut, com a producte característic de la ciutat i com a acte de trobada col·lectiva que reforça les relacions de veïnatge. També de begudes de nova creació com el Masclet, que han generat noves activitats festives.

Una mirada enrere

Una projecció audiovisual mostra imatges de les festes majors de la dècada de 1920 fins a l’actualitat, recuperant pel·lícules domèstiques i un reportatge del NODO dels anys cinquanta, entre altres filmacions.

Una recreació digital en 3D, única a Catalunya, situa a l’espectador sota els porxos de la Casa Navàs des d’on pot veure la plaça del Mercadal per on passen tots els components del seguici festiu. Aquesta producció audiovisual es resultat d’un treball encetat amb l’enregistrament dels diversos grups festius a l’escenari del Teatre Fortuny, el passat mes de febrer.

Per a tots els públics

'Ara toca Festa' s’adreça a un públic de totes les edats. Vol ser un mitjà per a descobrir i conèixer la festa, tant per a la ciutadania reusenca com per a totes aquelles persones que s’apropen a la ciutat. La Festa Major de Reus, declarada com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya –i en curs d’obtenir el reconeixement patrimonial que mereixen els seus components més significatius– és una festa que destaca en el panorama festiu català, com a representativa d’un model festiu que continua el de les antigues celebracions medievals del Corpus i les grans solemnitats, amb un seguici festiu d’entremesos, figures, balls i danses que acompanya al consistori en els seus desplaçaments en els dies de festa. L’exposició mostra la vigència dels antics rituals que, alhora, són expressió d’un present de festa participativa que identifica la població.

'Ara toca Festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus' ha estat produïda per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus.

Text extret del dossier de premsa "Inauguració de l'exposició permanent 'Ara toca festa', al Museu d'Art i Història de Reus", editat per l'Ajuntament de Reus el 17 de juny de 2009.

Imatges: http://cat.bloctum.com/spalomar/

Informació facilitada pel Salvador Palomar, spalomar@carrutxa.org

Comentaris

jaume primer ha dit…
lo dels vestits de diables és impressionant. vestits de més de 150 anys d'antiguetat!!! no deuen ser de roba de sac...
spalomar ha dit…
Volia fer un comentari respecte a la datació dels vestits de ball de diables que s'han conservat a Reus, però com que m'ha quedat massa llarg, l'he penjat com a article al meu bloc.
Salutacions
pere botero ha dit…
Felicitats Salvador per l'article sobre els vestits que has publicat a La Teiera, és molt interessant.