La capella de les fonts del santuari de Sant Magí de la Brufaganya





L’any 1556 existia a Sant Magí de la Brufaganya un hospital benèfic de pobres, que perdurà fins al 1629, quan l’hospital es traslladà al convent. Davant la insistència amb què els malalts demanaven el culte a les Fonts, l’any 1560, el cardenal Cervantes autoritzà la rehabilitació de la capella.

A primeries del segle XVIII, s’intentà restaurar l’edifici de les Fonts pels veïns de Santa Coloma de Queralt, i el 1610 s’enllestí l’obra, amb la col.locació de l’escut dels Dominics. El 1623, constava en el llibre de la capella de les Fonts la compra d’un sant Magí en pintura, i s’anotaren les despeses per enrajolar la font. Gairabé un segle més tard, el 1719, la capella estava gairabé enderrocada, i a expenses de la casa Vadell i Lleó de Pontons, s’inaugurà solemnement, el mes de juny de 1721, la restauració. El 1742 es van fer més reformes per la mateixa família i s’emblanquinà la capella. A darreries del mateix segle, el 1786 s’adobà la teulada i es posà una reixa de ferro a l’entrada per evitar que hi entressin els animals. Actualment, la capella de les Fonts té una estructura quadrangular amb esveltes arcades entre els murs principals.




Els tarragonins sempre han tingut molt de respecte envers la capella de les Fonts, on hi raja l’aigua miraculosa de la Brufaganya. Per això sortí de bell nou la feliç iniciativa de la reconstrucció per part dels tarragonins, ja que estava molt malmesa des del 1936. Es constituí una comissió pro-restauració que va estar composta pel Dr. Adolf Pasqual, canonge, en representació del prelat; Mn. Pau Barberà, rector de la Brufaganya; senyors Joan Miquel, Francesc Huguet, Manurel Rovira, paleta, i Marcel Riera, artista. Tanmateix, s’obrí una subscripció popular, a iniciativa de Ràdio Popular, amb el Maginet, amb la finalitat del finançament de les obres, iniciada pel lliurament simbòlic de les primeres 5.000 ptes. per part del governador civil.

La campanya pro-reconstrucció donà el seu fruit, i el 14 del mes d’agost de 1949, s’inauguraren les obres que s’havien realitzat a la capella de les Fonts. Hi assistí el tinent d’alcalde de l'Ajuntament de Tarragona, Pau Olivé i Sanromà, l’administrador de l’església de Sant Magí a Tarragona, Dr. Pere Batlle, a més d’altres autoritats.

L'Ajuntament de Tarragona aportà cabals, el d’Igualada féu un pedró a la Brufaganya, i tots col·laboraren amb la Diputació de Tarragona: es milloraren els accessos, es féu una carretera fins a Sant Magí, i es van fer les primeres actuacions a favor del santuari.

Bibliografia: Morant i Clanxet, Jordi. “Història i tradició del copatró de Tarragona Sant Magí”, editat per la Confraria de Sant Magí. 3ª edició: desembre 2002, pp 81, 82 i 83.

Imatge: http://www.santmagi.cat/wp-content/uploads/2008/09/p1010074.jpg

Postals antigues, a http://picasaweb.google.com/ramon.orga/ArxiuPostals#

Font: http://www.santmagi.cat/la-capella-de-les-fonts/

Comentaris