El Museu Casteller de Catalunya serà un edifici soterrat i costarà uns 10 milions d'euros


El Museu Casteller de Catalunya, que es farà a Valls, costarà uns 10 milions d'euros. L'edifici es començarà a construir a principis del 2010, al costat del torrent del Catllar. Tindrà una superfície de 3.000 metres quadrats, i 10.000 de zona exterior. La seva principal peculiaritat és que, aprofitant la topografia de la zona, l'edifici estarà soterrat i només quedarà a la vista una façana porticada. La imatge d'aquest esperat museu, que arrossega anys de retard, es donà a conèixer en el marc del Consorci del Museu Casteller celebrat el passat dijous 11 de juny a l'Ajuntament de Valls, amb la presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras.

El projecte és obra de l'arquitecte Dani Freixes. El projecte executiu estarà enllestit a finals d'enguany, segons ha afirmat el conseller. El cost dels 10 milions d'euros l'assumirà en un 50% la Generalitat, i el 50 % restant, entre la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Valls, a parts iguals, segons el conveni signat aquest dijous entre les parts implicades.

Després d'anys de retard, canvis d'emplaçament i una ubicació final no exempta de polèmica, el Museu Casteller de Catalunya comença a prendre forma. Amb forma d'edifici enterrat, el projecte de Freixes pretén col·locar el museu en el territori, amb la voluntat d'integrar-lo al màxim en el paisatge.

El museu i els seus espais

Mentre el museu tindrà forma d'edifici enterrat, les cobertes s'utilitzaran com a espai públic exterior, en continuïtat amb el paisatge. A part, de la coberta de l'edifici s'erigiran quatre torres que sortiran de la terra com a pilars de llum. Són les peces per on es comunicaran l'interior amb l'exterior.



El vestíbul de l'edifici serà una gran sala polivalent, que podrà acollir activitats massives, aplecs, sopars, grans assemblees i instal·lacions temporals. A partir d'aquest vestíbul s'accedirà als diferents espais expositius.

En total, el projecte inclou una dotzena d'espais. El primer espai, que actuarà com a pròleg de la visita, és 'Els castells i l'impuls de la vertical'. Després, el visitant es trobarà amb 'Arquitectures humanes', format per un gegantesc joc de cartes, amb imatges de construccions humanes.

Altres espais visitables seran 'Terra de Castells. Valls, l'origen', 'Els castellers', 'Les colles', 'La tècnica i les construccions' i 'Les actuacions', on hi haurà un elevador que permetrà pujar cinc persones fins a uns 13 metres per transmetre el vertigen i l'alçada que s'experimenta dalt d'un castell.

'La música', 'L'afició', 'Els castells al món' -presidit per un gravat de Miró com a catifa-, 'Història i cronologia' -dividida en vuit àmbits-, i 'Epíleg' -amb dos miralls i nombroses frases, per convidar a la reflexió- són la resta d'espais expositius que preveu el projecte bàsic de museografia del Museu Casteller.

Un dels objectius del projecte és fomentar la connectivitat entre la nova àrea de creixement que s'hi construirà i el barri antic, amb passeres per a vianants d'uns 100 metres que unirien el museu amb el nucli històric. I és que part de la societat civil acusava el consistori d'ubicar el museu allunyat del nucli urbà.

Imatge: http://www.vegueries.com/folklore/images/castellers.jpg

Vídeo: http://www.tv3.cat/videos/1297469/Valls-acollira-el-museu-del-mon-casteller

Font: http://www.tinet.org/portal/sheet-show.do?id=35129

Comentaris

El dimoni Cucarell ha dit…
Ubicar el Museu casteller a Valls sembla totalment raonable. Per la històrica relació entre aquesta ciutat i la seva tradició.

On creieu que s'hauria d'emplaçar un hipotètic "Museu del Fet Diabler"? S'arribaria mai a un consens?
Anònim ha dit…
Sens dubte,que no hi hauria consens.
Però jo personalment l'ubicaria a Cervera(evidenment per l'Aquelarre)o l'Arboç(per la carretillada).
Anònim ha dit…
Un Museu Diabler, estaria molt bé a l'Arboç. Soc de Reus, que juntament amb Les Borges del Camp, encara porten les carretilles al civader com antigament ho fien al Camp i el Priorat. La capital dels diables, per a mi i molta gent, és l'Arboç, el quart diumenge d'agost i tot l'any. Tot i així penso que Cervera que té documentada la presència de diables des de l'any de la catapum, podria ser una bona ubicació. L'Aquelarre està prou conegut arreu del món i a més es faria justícia històrica de reconeixement obligat per tot. Salutacions.