Cervera pot escoltar de nou el so del rellotge del campanar de Santa Maria


Després d'una pausa de gairebé 4 mesos, des de dimecres, els veïns de Cervera poden tornar a saber quina hora és escoltant el so característic del rellotge del Campanar de Santa Maria. Durant aquest temps, s'han estat emportant a terme en aquell edifici obres de restauració en el seu interior van recomanar que detenir el rellotge i aprofitar alhora aquest moment per millorar el seu mecanisme.

Alhora que s'han rehabilitat els esglaons de l'escala interior del campanar, on també s'ha instal·lat nou enllumenat i una barana que facilita l'ascensió, també s'han adequat les dues allotjaments que allà s'amaguen. En la inferior està previst adequar pròximament un petit museu dels Campaners, mentre que en la superior, on es trobava ja el mecanisme del rellotge, s'ha retirat el fals sostre que impedia apreciar la imatge superior de Santa Bàrbara, i s'han envidriat les dues finestres existents. Precisament aquestes obertures permetien que aquella petita sala fos residència habitual de gran nombre de coloms, cosa per la qual el mecanisme estava cobert per una vitrina que, al contrari, impedia la seva visió. Ara, la maquinària queda a la vista i pròximament s'adequarà també una porta de vidrecristall en aquell accés perquè els visitants del campanar puguin veure-ho des de l'entrada. Paral·lelament s'ha canviat l'antic sistema de cables metàl·lics que feien sonar les campanes dels quarts i les hores situades a la part més alta de l'edifici, on ara un sistema electrònic, sense cables, s'encarrega d'accionar el martell que les fa sonar.

Curiosament ha estat el fill de l'artesà que va muntar el rellotge qui s'ha encarregat ara d'incorporar el nou mecanisme. La mateixa empresa Manufactures Blasco de Roquetes, que el va instal·lar el 1968, ha estat el que s'ha fet càrrec de la seva renovació, segons ha explicat el rellotger local Joan Puig, responsable del manteniment del rellotge del campanar.



Retall de premsa: diari setmanal 'La Veu de la Segarra', 26 de juny de 2009

Imatge: Carles Tarsà, a http://www.flickr.com/photos/fotosdesdelasegarra/2530584917/

Text: L.P. (Cervera), 19 de juny de 2009, a http://www.lamanyana.es/

Comentaris