Indústria assegura a les Comunitats Autònomes que la nova normativa pirotècnica garantirà la celebració de les festes tradicionals


El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç va convocar ahir 22 de maig a les Comunitats Autònomes per a escoltar les seves opinions i plantejaments de cara a abordar l'últim tram de la transposició de la Directiva europea 2007/23/CE sobre la posada en marcat de productes pirotècnics.

Va presidir la reunió el director general de Política Energètica i Mines, Jorge Sanz, que va avançar als representants de les Comunitats Autònomes les línies directrius de l'esborrany de transposició de la Directiva, per a convidar-los a continuació que fessin observacions al plantejament general del Ministeri i per a atendre els seus requeriments en relació amb la integració de les seves festivitats dintre d'aquesta regulació. Sanz va manifestar en la reunió que "per al Ministeri, el més important és escoltar els suggeriments de les Comunitats Autònomes per a poder incorporar major precisió a la norma".

La forma d'encarar la transposició de la Directiva per part del Ministeri d'Indústria Turisme i Comerç ha suscitat el suport unànim dels assistents, i únicament s'han posat sobre la taula aspectes tècnics molt concrets, la solució dels quals es tractarà conjuntament en les pròximes setmanes, durant les quals el Ministeri té previst rebre també als fabricants d'aquests productes i a les associacions de consumidors.

Van estar presents a la reunió representants de les Comunitats Autònomes d'Andalusia, Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Castella-Lleó, Catalunya, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid, Múrcia, País Basc, i València, a més de la ciutat de Ceuta i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Jorge Sanz ha assegurat als assistents a la reunió que el Ministeri està treballant perquè la nova norma no afecti a la normal celebració de les festes tradicionals espanyoles, sempre anteposant la seguretat com el factor més important, i els va convidar a què en el termini d'un mes presentin els seus últims suggeriments, de manera que el Ministeri pugui continuar els treballs, amb l'objectiu de disposar a finals del mes de juny de l'esborrany definitiu a presentar al tràmit d'audiència pública i pugui ser enviat al Consell d'Estat per al seu dictamen abans de l'estiu, calendari que asseguraria disposar de la norma definitiva a la fi d'any.

Imatge: Colla Infantil dels Diables de Cervera - Carranquers, Festa de la Colla 2004, a http://www.mailxxi.com/diablescarranquers/collainfantil/fotos/2004-festadelacolla-2.jpg

Font: http://www.mityc.es/es-es/gabineteprensa/notasprensa/documents/np%20reunión%20pirotecnia%2022%2005%2009.pdf

Comentaris

tempus fugit ha dit…
Primer era a finals d'abril, ara a finals de juny...
Anònim ha dit…
LES NEGOCIACIONS PER 'SALVAR' LES FESTES DEL FOC VAN PEL BON CAMÍ.

Colles de diables d'arreu de Catalunya exhibeixen tranquil·litat en una trobada a Vilafranca

24/05/2009 01:10

Les festes del foc comencen a respirar tranquil·les. El Govern assegura que totes es podran continuar celebrant amb normalitat, tot i l’aplicació de la normativa europea. Les converses amb Madrid i amb Brussel·les per salvar les celebracions pirotècniques de Catalunya van pel bon camí. Algunes festes, com la Patum s’acolliran a l’excepció que preveu la mateixa normativa per preservar les manifestacions culturals, històriques i tradicionals. I altres demanaran que s’ampliïn els terminis per ajustar-se a la llei, de manera que tinguin temps per homologar els seus productes pirotècnics i per establir les mesures de seguretat necessàries.

El gerent de la Fundació Mediterrània, Jordi Bertran, diu que, ara mateix, només hi ha en joc les ‘cordàs’ valencianes, en què el foc s’escampa per l’aire i pel terra sense control.

La Fundació Mediterrània, que dirigeix Bertran, és un organisme que depèn de la Generalitat i que s’ocupa d’organitzar la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa. Des d’aquest càrrec i d’altres anteriors, Bertran ha analitzat la legislació pirotècnica en diversos països del món.

El cas més destacat és del Japó, un país amb una tecnologia molt més avançada que Catalunya, en què s’han aconseguit nivells de seguretat i d’exigència més alts sense renunciar a una arrelada cultura del foc.

La jornada d’aquest cap de setmana sobre pirotècnia, l’han organitzat els diables de Vilafranca amb la col·laboració del portal d’Internet Festes.org.

_________________________
http://www.dbergueda.cat/noticies/noticia.xsp?id=6068