Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DEL CERCAVINS


El riu Cercavins neix a les costes de la serra del Suró (790 m) i recorre els termes de Montoliu de Segarra i de Montornès, pels quals discorre aquesta Ruta. Es tracta d’un territori bastant planer en què s’alternen les clapes de bosc amb els conreus de cereal, els ametllers i les oliveres; també hi ha vinya, que antigament es feia arreu de la Segarra i que avui pràcticament ha desaparegut fora d’aquest sector de la comarca.

La Ruta del Cercavins també permet conèixer el patrimoni de la Segarra. A Montornès es troben cases amb portals adovellats al nucli antic i un cementiri modernista que sufragà en el seu temps el diputat Josep Balcells, fill del poble.

Tota la rodalia del Cercavins es va veure molt afectada pels terratrèmols dels anys 1427 i 1428, que van perjudicar, sobretot, les esglésies romàniques. Les de Sant Pere de l’Ametlla i Sant Salvador de Montoliu mostren clarament les obres de reconstrucció que s’hi van fer després dels sismes.

El Cercavins també és terra de castells, entre els quals destaquen la torre cilíndrica de l’Ametlla (any 1077) i, a Montoliu, les restes del castell (any 1027) i la torre cilíndirca situada fora del poble des de la qual es veu una magnífica panoràmica de la Baixa Segarra i l’Urgell.

Clica aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris