RAC 1 desbanca Catalunya Ràdio com a emissora líder de Catalunya, segons l'EGM




RAC 1 s'ha convertit en la ràdio líder a Catalunya amb 469.000 oients diaris (en tenia 425.000 al desembre), segons l'últim Estudi General de Mitjans (EGM), corresponent als mesos de gener, febrer i març del 2009. D'aquesta manera, l'emissora del grup Godó desbanca Catalunya Ràdio del número 1 del rànquing de les més escoltades a Catalunya per primer cop en 14 anys. A més, 'El món a RAC 1', amb Jordi Basté, es converteix en el programa més escoltat a Catalunya, amb 324.000 oients, 50.000 més que en l'últim EGM i 127.000 més que fa un any, i se situa per primera vegada per sobre d'El matí de Catalunya Ràdio', que condueix Neus Bonet des de fa vuit mesos.

El magazín matinal de l'emissora pública catalana segueix perdent oients i se situa en 310.000 seguidors, 32.000 menys que en l'EGM anterior (tenia 342.000 al desembre passat) i 102.000 oients des de que Antoni Bassas va deixar 'El matí de Catalunya Ràdio' (tenia 412.000 seguidors al juliol del 2008). El tercer magazín matinal més escoltat és l'Hoy por hoy' de la Ser, que ha aconseguit 249.000 oients (tenia 265.000 el desembre passat).

Catalunya Ràdio se situa en la segona posició amb 454.000 oients (en tenia 503.000 al desembre), seguida de la Cadena Ser amb 452.000 (464.000 al desembre), que també ha baixat i s'ha col·locat en tercer lloc. En quart lloc s'hi situa la COPE, que amb 185.000 oients (161.000 al desembre) manté un increment mesurat d'audiència a Catalunya.Pel que fa a les ràdios generalistes, destaca l'increment d'audiència de COMRàdio, que se situa en 42.000 oients, gairebé el doble que fa un any (24.000).A més, RAC 1 manté el lideratge dels programes en la franja que va de les 7 del matí a les 8 del vespre, en què destaca l'audiència del 'Minoria absoluta', que aconsegueix 158.000 oients, i 'Versió RAC 1', amb 152.000 oients.

Imatge: http://www.rac1.org/wp-content/uploads/RAC1.jpg

Text: http://www.avui.cat/article/cultura_comunicacio/58916/rac/desbanca/catalunya/radio/emissora/lider/catalunya/segons/legm.html

Comentaris

rac-ometre ha dit…
Molts dels programes que triomfen a RAC1,són de gent que eren de Catalunya Radio.
Després de la "purga" que es va fer a la radio nacional de Catalunya,els i han fotut l'audiencia,la venjança es un plat que es serveix fred.
Jordi Basté,Rafael de Ribot,Toni Clapés,el Margadit....hi ara que no fitxin l'Antoni Bassas!
Anònim ha dit…
Aneu treient crosta nacionalista que axis us anirà de bé als de Catalunya Radio.
remember ha dit…
Us enrecordeu:
No ho diguis a ningú,amb Jordi Basté.
Els Matins de Catalunya Radio,amb Antoni Bassas.
La nit dels ignorants,amb Silvia Tarragona.
El pont de les formigues,amb Jordi Margarit.
Postres de music,amb Josep Maria Solé i Sabaté.
I un llarg etcetera. Que lluny que queda tot això!
Anònim ha dit…
L'ÈXIT DE RAC-1 ACCELERA LA VANGUARDIA EN CATALÀ.

Dimecres, 29 d'abril de 2009 a les 23:00
Informa: Guillem
______________________________________

Aquest matí el director adjunt de La Vanguardia, Jordi Juan, ha confessat a TV3 que "més d'hora que tard" el seu diari apareixerà en català, seguint la línia del que mesos enrere havia avançat Màrius Carol en una xerrada universitària [ACN: La Vanguardia treballa per tenir una edició en català l'any vinent]. Els internautes que participaven de la campanya del Facebook de La Vanguardia en català ja poden estar contents [Campanya al Facebook per La Vanguardia en català]. I el Govern, també, especialment el departament del conseller Joan Manuel Tresserras [La Vanguardia en català]. La tecnologia a l'abast de tothom ja ho permet [Activistes digitals fan La Vanguardia i l'Sport en català]. Només calia voluntat empresarial. I sembla que la voluntat està decidida. Serà el 2010. El Grupo Godó acaba d'assaborir l'èxit de la seva emissora de ràdio, RAC-1, amb el nou EGM [pdf] que la situa líder a Catalunya. Per què Godó ha de donar l'esquena amb La Vanguardia a un mercat que li ha resultat exitós en l'àmbit de la ràdio en català? El mercat respon, quan té oferta en català. Més ràdio en català és sinònim de més audiència. Per què no ha de respondre al quiosc?

L'empenta definitiva per a La Vanguardia en doble edició, com fa El Periódico des de fa 10 anys, s'entén gràcies a l'èxit de RAC-1. També s'entén pel context de crisi econòmica i de la crisi que viu la premsa tradicional de pagament. Si ara que el quiosc va generalitzadament a la baixa no cuides els lectors, que valoren el català, estàs temptant la teva sort. En aquest sentit, La Vanguardia no té cap altra sortida. La gent ho demana, la tecnologia ho permet, i el context ho precipita. I el mèrit d'aquest context, ara que RAC-1 va per davant de Catalunya Ràdio, és del sector públic, no ho perdem de vista això. Sense l'aposta de país que es va fer fa 25 anys amb TV3 i Catalunya Ràdio (i més recentment amb l'ACN), el sector dels mitjans de comunicació en català no tindria la bona salut d'avui. Gràcies als mitjans públics audiovisuals el català s'ha normalitzat.

Si RAC-1 creix és perquè fa anys Catalunya Ràdio va anar obrint camí en una època més difícil. Quan el monopoli en català residia en mans de Catalunya Ràdio (i no em vull oblidar de Ràdio 4, la primera en català), l'audiència superava de poc el mig milió d'oients. Ara, la suma de Catalunya Ràdio i RAC-1 arriba al milió. Això vol dir que s'ha guanyat terreny, i que la ràdio en català ha avançat en conjunt. De la mà d'una primera aposta pública, ara és la privada qui se'n beneficia, però els beneficiats som tots. Hi ha més audiència en català, i el paper de la pública segueix sent més vigent que mai. La competència és bona. A la ràdio, al quiosc, a la televisió, a la xarxa i entre agències. Cadascú té un paper. I encara que vist avui pugui semblar contradictori, l'èxit de RAC-1 i de la futura edició en català de La Vanguardia és, en el fons, mèrit dels mitjans públics catalans, de la CCMA.

________________________________________
http://www.racocatala.cat/noticia/lexit-rac-1-accelera-vanguardia-catala