Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DELS CASTELLS DEL SIÓ


Conquerida als andalusins a mitjan segle XI, la riba del Sió va veure ben aviat la proliferació d’una gran quantitat de castells i d’esglésies. Entre els castells que donen nom a aquesta ruta destaquen successivament els de Montcortès (any 1095), Concabella (any 1031), les Pallargues (any 1040) i l’Aranyó (any 1120). Tots foren reformats en època moderna per convertir-los en castells-palau. El castell de les Pallargues és el que millor conserva elements de la construcció medieval i, a més, es pot visitar.

Entre les esglésies destaca, en primer lloc, la de Sant Esteve de Pelagalls, consagrada l’any 1180, amb una portalada original rica en iconografia. També són interessants les esglésies de Sant Salvador de Concabella, edifici del segle XIII amb portada romànica, i la petita església de Sant Pere de Muller.

També cal parar atenció al petit nucli fortificat, o vila closa, del Canós, que conserva molt bé una planta rectangular i fragments de la muralla original.

La Ruta dels Castells del Sió discorre bàsicament per una zona planera solcada pel Sió, dominada pels conreus d’ordi i blat. Només les restes d’antigues vinyes i un petit regadiu a les ribes del riu desafien la climatologia extrema i, sobretot, una important sequera estival que explica la presència d’un l’observatori agrometeorològic al Canós.

Clica aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris

labordeta ha dit…
Més o menys deu ser la ruta de la marxa als castells?