Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DELS TURONS


La Ruta dels Turons rep el seu nom de les petites elevacions originades per l’erosió, que es destaquen en les planures que s’estenen entre les conques del riu d’Ondara, el Torrent Salat i el de Montpalau. Les clapes de bosc entre els amplis conreus caracteritzen aquest recorregut, en el qual també es poden observar les restes de l’antiga explotació de sal del Torrent Salat, d’aigües riques en magnesi.

Aquesta ruta és una bona oportunitat de fer-se una idea de la diversitat del patrimoni segarrenc, amb cases fortes gòtiques i places majors del segle XVI, com a Sant Antolí; amb excepcionals colomers medievals situats ben a la vora de restes arqueològiques ibèriques i romanes, com a Pallerols; i amb restes d’antics castells del segle XI, com a Guarda-Lada.

Entre els elements patrimonials més notables es troba l’església de Sant Salvador de Talavera, amb la seva magnífica portalada del segle XII i, dins del temple, un sarcòfag del segle XIV amb les efígies jacents d’un cavaller i una dama. També és destacable l’església de Santa Maria de Rubinat, edifici romànic de tres naus, antigament amb tres absis, que presenta un esvelt campanar dels segles XVII i XVIII.

La rodalia de Rubinat fou escenari de la batalla en què el rei Joan II va derrotar l’host de la ciutat Barcelona l’any 1462. A banda dels més de 700 morts de l’enfrontament, el combat va acabar amb l’execució dels nobles capitostos de la rebel•lió.

Clica aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris

Anònim ha dit…
Des de l'Ondara fins a la Guardia-lada, un bon tros!
Anònim ha dit…
en la batalla aquesta de rubinat, fou on va començar a agafar fama i poder el baró, jordi joan aimeric