Les comunitats autònomes podran decidir les festes del foc excloses de la directiva europea


La comissió de Cultura del Congrés de Diputats ha aprovat avui, 25 de març, a la tarda la proposta del Grup Parlamentari d'Esquerra Republicana - Izquierda Unida - Iniciativa per Catalunya Verds que demanava que el futur reglament sobre la Directiva Europea del foc contempli que les comunitats autònomes puguin establir les festes i les activitats que han de ser considerades ‘festivitats culturals i religioses’ pròpies i els artificis de pirotècnia especialment fabricats per a ser utilitzats. D’igual manera, s’ha aprovat un segon punt de la demanda republicana per tal que siguin les mateixes comunitats autònomes les que puguin incloure les festes d’especial rellevància, com ara la revetlla de Sant Joan, en les festivitats a excepcionalitzar. I, finalment, s’ha admès que també siguin les comunitats autònomes les que s’encarreguin d’establir els plans formatius que han de permetre poder manipular els artificis pirotècnics a una edat inferior a l’establerta per la Directiva europea.

Segons Joan Tardà, que ha estat el diputat que ha presentat la proposta en la Comissió de Cultura "avui hem fet la segona passa arrencant la capacitat de decisió per als governs autonòmics" i ha recordat que la primera fou arrencar el compromís del ministre d’Indústria de redactar una reglamentació que compatibilitzés el manteniment actuals de les festes i la transposició de la Directiva. "Hem anat marcant el govern espanyol, hem anat conquerint aquests precedents, per la qual cosa no puc pensar que el Reglament final pugui anar en contra de la posició guanyada" ha dit Tardà, però tot i això ha apuntat que "caldrà vigilar-ho tot molt de prop i demanar al món associatiu que no baixi la guàrdia".

Font: http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerra-aconsegueix-que-les-comunitats-autonomes-decideixin-sobre-la-directiva-europea-de

Imatge: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmIvlYVliUBls_nGM_zlRBYtPsjSLD1y6S_I8gUbrnaVOE0xN0FhFYOXcdPBSKo3VDELfXYnt1ZbbN_fjfrMO34H6n2IoxHSiZU_H53CkxvhJLIU4tlDcsZNud3GGusUp8nUAOnFCYsWDA/s400/lleó+congrés.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
amb aixó estic d'acord amb el Tardà ja que si baixem la guardia moltes de les nostres festes podrien sortir perjudicades per lo tant que serbeixi de toc d'atenció per el diables d'arreu i pels ajuntaments si no festes com l'Aquelarre podrien perillar.

AMUNT DIABLES SALUT I FOC I LA MA A LA MASSA.
Anònim ha dit…
Tot el que sigui avançar és bo, però anem en compte amb les llistes de "les festes i les activitats que han de ser considerades ‘festivitats culturals i religioses’". Aquí també podem prendre mal!!!. Crec que s'ha d'anar per la banda de la definició d'elements i formes d'acutació, no tant de festes concretes.

D'altra banda, cal lluitar per sant Joan o sant Pere. Sols s'està parlant a "grosso modo" dels "correfocs" (aquí sembla que hi cap tot), però no sento que es parli d'altres festes que usen pirotècnia i qu també es poden veure molt afectades.

Salut!
Anònim ha dit…
Cal esperar aconteixements.