Festes.org fa 10 anys!


La idea de crear un espai telemàtic que proporcionés informació sobre festes populars va néixer el març de 1999 per iniciativa d'un col·lectiu multidisciplinari de persones amb experiència en la conceptualització i disseny de webs i que estaven o havien estat vinculades amb la cultura popular i tradicional. En aquell temps no hi havia cap web, a excepció de la pionera Etnocat.org (http://www.etnocat.org/) que fés aquesta tasca.

L’agost de 1999 va veure la llum la versió 1.0 de FESTES.ORG. Aquesta primera versió del web era un espai telemàtic basat en l’estructura i funcionament d’un directori d’enllaços clàssic i que agrupava les festes en funció de l’estació de l’any.

La bona acceptació del web, juntament amb grans dosis de treball personal, va fer que, a l’octubre del 1999, es realitzés la versió 2.0 de FESTES.ORG. La principal novetat d'aquella nova versió del web fou que incorporava alguns elements de disseny gràfic. A nivell de continguts, era encara un directori de festes agrupades per estació de l’any i per municipis, però també incorporava enllaços als diferents elements de les celebracions festives populars (diables, castells, balls, etc). En aquella versió ja es permetia la participació activa dels usuaris, recollint-ne totes les seves aportacions alhora que es construí una primera agenda, en la que es recomanaven determinats webs festius basats en criteris d’actualitat.

La versió 3.0 de FESTES.ORG, va néixer el febrer de l’any 2000 i va estar vigent a la xarxa fins a l’octubre del 2003. La principal novetat d’aquesta tercera versió fou una conceptualització totalment nova, basada en l’estructura en tres seccions (Directori, Actualitat i En teoria) i un disseny completament nou basat en les ilustracions de l’Auca de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, del dibuixant i xilògraf Enric-C Ricart, així com una imatge corporativa i un logotips propis.

La versió 4.0 de FESTES.ORG, l'actual, va néixer en motiu del seu cinquè aniversari, l'any 2004. La web compta amb la col·laboració de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova amb qui van signat un conveni per tal de fer difusió i donar a conèixer l'extens llegat d'auques populars que té, i compta amb el suport oficial del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. El nou projecte sorgeix com una evolució de la versió 3.0 i incorporà novetats importants, com la renovació de la imatge corporativa de dalt a baix, la inclusió de continguts propis, una portada on només surt el que està estrictament relacionat amb el període festiu en curs...

10è aniversari

I per a celebrar el seu desè aniversari a la xarxa, enguany han previst algunes activitats extraordinàries:

  • Inauguració de la versió 5.0 de l'espai telemàtic http://www.festes.org/, que si tot va bé veurà la llum l'agost de 2009. Volen renovar l'espai telemàtic de dalt a baix, incorporant-hi nous serveis i continguts. Entre d'altres, hi inclouran el vídeo i un sistema de blocs i algunes altres novetats que volen mantenir en secret...

  • Publicació d'un llibre amb un resum dels principals coneixements acumulats durant aquests 10 anys i il·lustrat amb les millors fotografies que han fet.

Per molts anys!

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=875

Comentaris

Anònim ha dit…
darrerament han aparegut algunes webs que en podríem dir més comercials, però no crec que arribin a durar tants anys com festes.org
Anònim ha dit…
Festes.org es tot un referent,han sortit"suceranis"en forma de web,però aquest portal el supera ampliament en tots els aspectes(disseny,informació,recomanacions,i un llarg etc.).