Els patrons de la punta de coixí

Els patrons són un element importantíssim per a la fabricació de puntes. Donen les pautes que ha de seguir la puntaire per fer la seva tasca. Per arribar a obtenir un patró cal seguir el procés següent:

  • Dibuixar la mostra que donara lloc a la punta. El dibuix podia ser una cbpia d'un patró ja existent o una proposta de nova creació. Fos com fos, dibuixar puntes era i és una especialització.

  • Picar el dibuix sobre cartolina (pergamí al segle XVII, papers encolats al segle XVIII) de color i lleugerament envernissada. Per fer el picat es posa paper transparent, sobre el dibuix i sota el paper transparent una pauta amb el fons quadriculat; el picat es feia amb una agulla manegada (amb cap de plom) i sobre coixins especials més amples i més aplanats que els de fer puntes.

  • Una vegada picat el dibuix s'ha de resseguir sobre la cartolina. S'hi marquen amb tinta negra o molt fosca les parts essencials de la punta i s'hi apliquen signes convencionals (creus, ratlletes de diferents mides, puntets ...) per donar a la puntaire indicacions sobre el tipus de punt que ha de fer en cada part del patró: tafeta, punt clar, gavatxet, mosquit...

Font: Article "Les puntaires com a model de producció i reproducció d'alguns objectes i formes socials en l'àmbit domèstic", d'Imma Pla i Rovira, a la Revista d'Etnologia de Catalunya, núm. 4, any 1994, pàg. 159.

Imatge: http://i16.tinypic.com/2cmr9rs.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
amb el bon temps comença la temporada de trobades de puntaires, i així fins a santa Llúcia, quan es fa a l'Arboç!
Anònim ha dit…
Lo important de l'Arboç es la seva carretillada!
Anònim ha dit…
hi ha gustos per a tot!