El Ball de Diables de Reus, colla convidada de l'Aquelarre 2009


El Ball de Diables de Reus serà la colla convidada del XXXII Aquelarre. Els reusencs faran els correfocs de 2/4 de 2 i de 2/4 de 4 de la nit del dissabte 29 al diumenge 30 d'agost.

A la web de la colla, http://www.diablesdereus.cat/, hi podem trobar nombrosa informació de la seva història i les seves activitats:

La nostra història comença, a part d'alguna sortida anterior, la nit de Sant Joan de 1981 amb la que considerem la primera sortida del Ball de Diables de Reus i La Cabra de Reus en la 1a Cercavila de Foc.

Amb el pas del temps apareixen Els Bitllers de Reus, que comencen a recuperar el joc de bitlles gairebé perdut en aquestes contrades i, a participar en les Tirades Intercomarcals de Bitlles i/o Birles.

L'any 1990 l'entitat es forma legalment i es constitueix com a entitat cultural amb el nom de Ball de Diables de Reus i s'emancipa de Carrutxa.

És al 1992 quan, en un esforç molt important per part de l'entitat, neix el Drac de Reus i amb l'empenta cada cop més important de canalla que vol participar de la festa, es crea formalment l’any 2002 el Ball de Diables Infantil de Reus, i el 2003 el Drac Petit de Reus

(...)

El Ball de Diables a Reus es remunta al segle XVII.

Segueix fidel al estil de les comarques del Baix Camp i Priorat, que es caracteritza de altres models de ball de diables en la no existència de personatges especifiquis i en el fet que cada diable porta les seves carretilles dins un civader, les encenent ell mateix amb la metxa que penja de la maça i del fet de confeccionar-se el seu propi vestit al seu gust però seguint un criteri bàsic tots anem iguals però tots som diferents, és difícil que hi hagi dos vestits iguals.

Tot i ser una colla estable, el nombre de diables canvia en cada actuació. Aquest fet es fa evident en la Baixada dels Grups festius al santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia ja que qualsevol persona que tingui un vestit de diable a Reus hi pot participar (sobrepassant algun cop el centenar).

Els vestits acostumen a ser de lona de color cru o vermell i la decoració molt personal son dibuixos retallats en filtro de colors vermell, marró, verd, blau, negre que es cusen sobre la lona.També i de forma puntual s’ha escenificat varies vagades des de el 1980 el Ball de Sant Miquel; es una representació que es fa al carrer de la eterna lluita entre les forces del Bé (Arcàngel Sant Miquel) i les forces del Mal (Llucifer), al final sempre acaben guanyant els bons.

Per la seva banda, i al tractar-se d'un intercanvi, la Colla Gran dels Diables de Cervera - Carranquers participarà el proper dissabte 19 de setembre al correfoc de les festes de la Misericòrdia de Reus 2009.

Imatge: http://www.castellvelldelcamp.cat/arxiu/images/diables-2007.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Una colla de diables d'alçada,per una festa d'alçada!
Anònim ha dit…
Molt be ja que tenim els Aquelarres comtats els hi queden un telediari ja esta be que els ultims es fassin amb colles d'alt nivell.
Anònim ha dit…
Recapitulem:
Diables de Terrassa,Ball de diables de Tarragona,Ball de diables del Vendrell,Ball de diables de Llorenç del Penedes,Ball de diables de la Rapita del Penedes,Ball de diables de Valls i així un llarg etcetera.
Per l'Aquelarre no ens la podem jugar,s'han de portar colles de diables d'un nivell força alt.
Anònim ha dit…
perquè te els dies contats? l´aquelarre no morirà mai!
Anònim ha dit…
De pessimistes anònims n'està el bloc ple.
Llarga vida a l'Aquelarre!
Anònim ha dit…
Recordem que fa 6 o 7 anys vàrem tenir la seva Cabra a l'Aquelarre.
I també, en contraprestació vàrem actuar a Reus.
Nota: Molt bona gent, bona elecció, i tots els Diables de l'època en tenim un molt bon record.
Anònim ha dit…
Amb tots els corresponents regidors responsables de la Festa, la manca de pressupost, la mala gestió, el poc esperit innovador, detractors varis, defensors poc hàbils, empresaris aprofitats, barres regalades, gots mal tallats, materials cremats, i una llista inacabable de mals propòsits... podem dir, tranquilament, havent passat tot plegat... LLARGA VIDA A L'AQUELARRE.
Anònim ha dit…
Això m'agrada més, optimisme a pesar de tot!!!