El Museu de Valls i el CDOCA impulsen un projecte de recerca i investigació de fotografies antigues de castells que inclourà Cervera



Un equip format pel Museu de Valls, el Centre de Documentació Castellera i l’investigador Pere Ferrando, desenvoluparan, durant aquest any 2009, la segona part del projecte d’investigació i recerca de fotografies antigues de castells, des dels inicis fins a l’any 1936.

Aquesta iniciativa, subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat, va néixer amb el propòsit d’assegurar la preservació del patrimoni fotogràfic i posar-lo a disposició de tot el món casteller, investigadors i públic en general.

Cal destacar que aquesta recerca comporta un acurat treball d’investigació de les imatges, que ens ha permès documentar exhaustivament cada una d’elles i en alguns casos rectificar les datacions que fins ara s’havien donat per bones.

Les fotografies, un cop localitzades, són estudiades per tal de trobar tots els detalls que pot aportar la imatge, des del nom de la colla, castell, lloc, data, el motiu de l’actuació, fins a la identificació d’algunes persones que participaven en l’esdeveniment.

Tota aquesta informació serà consultable al Centre de Documentació Castellera (Valls) i a l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (Barcelona). A la vegada, ja s’ha previst que el resultat de la investigació formarà part del fons documental del futur Museu Casteller de Catalunya que s’ubicarà a Valls.

DESENVOLUPAMENT DE LA RECERCA

Primera fase del projecte, que va finalitzar l’any 2006:

Es varen investigar 10 poblacions, amb un total de 373 imatges recollides, moltes d’elles inèdites.

Detall de poblacions i nombre d’imatges trobades: Valls 166, Reus 7, Alcover 5, Montblanc 11, L’Espluga de Francolí 4, L’Arboç 99, Torredembarra 27, Sitges 3, Vilanova i la Geltrú 10 i El Vendrell 41.

Un dels fruits d’aquest primer treball s’ha pogut veure en el llibre, de l’autor Pere Ferrando, 'Castells a l’Arboç: recull fotogràfic 1887-1935', editat per Minyons de l’Arboç. L’interès de la recerca ha fet que la revista d’Etnologia de Catalunya publiqués l’article 'Projecte de recerca de fotografies antigues de castells' (núm. 30, abril 2007, p. 159).

A més d’haver estat convidats a participar a les jornades organitzades per l’IPEC, sobre recerques del Patrimoni Etnològic i Cultura Popular, a Barcelona, el novembre de 2008, on es va presentar un pòster explicatiu.

Segona fase a desenvolupar durant l’any 2009:

La investigació es concentrarà en 19 poblacions amb una previsió de localitzar unes 231 imatges.

Les poblacions són: Tarragona, Barcelona, Igualada, Cervera, Terrassa, La Bisbal del Penedès, Palma de Mallorca, Mataró, Sta. Coloma de Queralt, La Pobla de Montornès, Girona, Llorenç del Penedès, Badalona, Poblet, Creixell, Capafonts, Albinyana, Manresa i Granollers.

Tercera i última fase:

Recerca i estudi de les poblacions restants, Vilafranca del Penedès, Sabadell, La Riba i l’Aleixar i finalització del projecte amb un treball d’investigació sobre imatges de castellers, tan a nivell personal com de grups, que tinguin una importància rellevant dintre del món casteller d’aquella època.

Final de la recerca:

Una vegada completades les tres fases, s’hauran treballat 33 poblacions i es preveu que hi haurà un fons que s’acostarà a les 900 imatges de castells des dels inicis, al segle XIX, fins a l’any 1936 .

Informació facilitada pels Margeners de Guissona, margenersdeguissona@yahoo.es

Imatge: http://www.castellersdevilafranca.cat/userfiles/Image/Drac+gegants+3de7.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Al bar central de la universitat hi ha unes fotos de castellers fetes allà mateix en blanc i negre.