El monestir de sant Martí del Canigó celebra el seu mil·lenari
Un país tan vell i ric en història com el nostre troba pràcticament cada any motius i dades per a celebrar mil·lenaris o centenaris de fets que mereixen ser recordats o festejats. Durant l'any que acaba de finir s'ha commemorat el mil·lenari del nomenament d'Oliba com a abat de Ripoll i de Cuixà, els 800 anys del naixement del rei Jaume I...
Enguany a la Catalunya històrica, la de l'una i l'altra part dels Pirineus, es commemoren els 1000 anys de la consagració i creació o consolidació del gran monestir de Sant Martí del Canigó, tan vinculat al passat del país, sobretot des que Mn. Jacint Verdaguer el va prendre com a tema del seu gran poema 'Canigó', editat en 1886, on el posa com a emblema dels orígens de la pàtria.
El monestir es troba bellament situat en un estrep rocós d'un flanc del Canigó i és format per dues esglésies sobreposades: la inferior, consagrada en el 1009, i la superior, en el 1026. Ambdues són uns magnífics exemplars de l'art romànic, plenes de detalls i coses singulars que les fan molt atraients.
Entre els fets remarcables del seu passat hi ha que estatjava un centre de gran devoció envers el cos de sant Galderic, un pagès de la Gascunya, patrò dels pagesos catalans fins que a partir de 1622 s'imposà a Espanya el patronatge de sant Isidre. El seu cos es guardà un temps, a partir de 1654, a Sant Pau del Camp de Barcelona i ara a la catedral de Perpinyà.
El monestir del Canigó és un recer de pau, de bellesa natural i d'art i només té accés a peu o amb vehicle tot-terreny, cosa que en fa un lloc de silenci i contemplació. En surt cada any la flama que encén la foguera de la vetlla de Sant Joan al cim del Canigó i que d'allà és portada, ara en caravanes festives, a tots els racons dels Països Catalans i d'altres indrets on hi ha gent amb estima per les nostres coses i que se sent catalana.
Font: Antoni Pladevall i Font, "Sant Martí del Canigó. Un monestir català que celebra enguany el seu mil·lenari", a Full Diocesà Solsona/Vic, núm. 5103, any 103, 8 de febrer de 2009
Comentaris