El Camell de Molins de Rei i el Carnestoltes


" Un dia de febrer a finals del segle XIX , la vila de Molins de rei celebrava el Carnestoltes. Al pondre's el sol, la burgesia molinenca es reunia a l'envelat de la plaça per començar el ja tradicional ball de l'aristocràcia, on mostrava, amb el seu estil refinat i amb aires de grandesa, el seus meravellosos vestits.

Però no tothom estava content aquell dia. El poble, per demostrar el seu desacord a tots aquests aires de grandesa, va sortir al carrer amb les seves millors eines per tal d'espantar les classes benestants. I els esparriots no sortien sols aquell dia, també els acompanyava el Camell. El Camell era una andròmina creada a base de roba, fustes, el cap d'un cavall mort preparat de manera que, utilitzant una corda, les dues persones que es col·locaven a sota puguèssin fer-li obrir la boca, i dues taronges com a ulls. "

Així doncs aquesta bèstia i les seves eines van provocar corregudes, crits, xiscles i van deixar pas al Ball del Camell.

L'any 1979 arran del pregó de la festa major que va fer referència a aquesta emblemàtica figura transgressora de les classes socials, sorgeix la idea de recrear-ne figura i recuperar aquesta tradició. Així doncs el 26 de setembre de 1981 apareix el "nou" Camell de Molins de Rei, que ha acabat per mobilitzar tota la vila i amb el qual es senten identificats tots els molinencs i molinenques.

El Ball del Camell el podreu veure aquest diumenge 29 a les 19:30 a la plaça de Catalunya de Molins de Rei dins els actes de la celebració del Carnestoltes 2009.

Imatge: Nira Tyler

Font: Programa Carnestoltes 2009 Molins de rei i http://www.amicsdelcamell.com/

Comentaris