Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DE LA TORRE DE VALLFEROSA



El nord de la Segarra, entre Torà i Vallferosa, és un territori que estigué vinculat històricament al Solsonès. La Ruta de la Torre de Vallferosa discorre per aquest indret, on es troba un dels paisatges més agrestes de la comarca, sec i amb uns relleus trencats que dificulten els conreus i posen a prova les cames dels ciclistes. A més, un ric patrimoni històric ens recorda que aquesta contrada fou cap a l’any 1000 el territori més avançat de la frontera entre els feudals i al-Andalus.

Torà és la població principal. El seu nucli antic, de planta semicircular entorn de l’església romànica i gòtica de Sant Gil, correspon a un poblament medieval, al qual s’afegí un raval al segle XVI. En el nucli antic la Casa de la Vila ocupa les dependències de l’antic Hospital dels Pobres i de la seva antiga capella fundats al s. XVI. Al raval es troba una creu situada en el punt on es diu que va caure la mula cega que duia el cos de Sant Ramon des de Cardona al Portell.

A través del pont de les Merites (segle XVIII) es pot arribar fins a la torre del castell de Vallferosa, impressionant exemple de les fortificacions frontereres dels segles X-XI. Documentada a partir de l’any 1052, es tracta d’una torre del segle X literalment embolcallada, cap a l’any 1000, per una altra de majors dimensions. En època gòtica se li afegí encara un pis amb obertures i merlets que li proporcionà els 32 m d’alçada que fa actualment.

Entre Vallferosa i Torà es passa pel santuari de l’Aguda, edifici romànic llombard dels segles XI-XII molt reformat, i les restes del castell medieval del mateix nom.

Cliqueu aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris

Anònim ha dit…
La torre de Vallferosa és un dels indrets pel meu gust més bonics de la Segarra.
Anònim ha dit…
Totalment d'acord,però veure el paisatge segarrenc a la primavera,on tots els camps son autentics mars verds,no te preu...