Nous moviments polítics al voltant de la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia



El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha acordat, en data 30 de gener, en una reunió amb representants de les diputacions i entitats associatives d’ens locals una resolució per intercedir davant del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç per tal que adapti al patrimoni festiu català la directiva europea sobre la posada en el mercat d’articles pirotècnics. La reunió s’ha fet en el marc de la Comissió mixta entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, les diputacions i entitats associatives d’ens locals.

L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell) dóna als estats de la Unió Europea un termini de tres anys per a la seva transposició, és a dir, per a la seva aplicació a cada territori. En conseqüència, abans del 4 de gener de 2010, els estats membres hauran d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment.

La directiva regula la fabricació, l’emmagatzematge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic. La seva aplicació literal podria afectar nombroses festes tradicionals i manifestacions de la cultura d’arrel on la pirotècnia és un dels elements fonamentals (com ara revetlles, correfocs, diables infantils o balls de diables parlats), ja que preveu importants limitacions en les distàncies de seguretat i en l’edat dels usuaris.

Atès que la mateixa directiva preveu fer excepció, si així ho plantegen els estats membres, de determinades festivitats religioses, culturals i tradicionals o, també, en les edats de manipulació dels articles pirotècnics mitjançant la formació, les parts reunides en el marc de l’esmentada comissió mixta han acordat proposar:

1. Demanar al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que el futur Reial Decret que regularà els termes de la transposició espanyola, reculli a la seva part normativa els aspectes següents:

  • Que, en base a l’apartat 8è de la part expositiva de la directiva, les comunitats autònomes puguin establir quines són les festes i activitats que han de ser considerades “festivitats religioses, culturals i tradicionals” pròpies, així com els artificis de pirotècnia que, per estar fabricats especialment per a aquests usos, no queden subjectes a les disposicions de la directiva.
  • Que des de les comunitats autònomes es puguin fer excepcions i regular aquelles festes d’especial rellevància que no es poden incloure en l’excepció proposada al punt anterior, com ara les revetlles de Sant Joan, en què la població en general manipula pirotècnia.
  • Que les comunitats autònomes puguin establir un pla formatiu per tal de poder manipular els productes a una edat inferior a l’establerta per la directiva, en base a l’article 7.2 d’aquesta que preveu que els estats membres podran reduir l’edat mínima d’ús dels productes pirotècnics per a les persones que segueixin una formació.

2. Organitzar una jornada propositiva i de debat sobre normatives de foc amb tots els agents vinculats: grups de foc, ens locals, tècnics de cultura, programadors, empreses pirotècniques i tècnics de protecció civil.

3. Donar compte d’aquest acord al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa així com al d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.

4. Traslladar aquest acord als ens locals de Catalunya per si volen manifestar la seva adhesió.

Imatge: http://farm4.static.flickr.com/3243/2786816935_ceed647bdb.jpg?v=0

Font: http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/

Comentaris

Anònim ha dit…
Collons com es velluguen ara que saben que hi ha l'acte unitari a Berga!!!
Anònim ha dit…
Molt bona la foto! la maça de Llucifer de sant Quintí, no?
Anònim ha dit…
Ja es pot espavilar el Sr.Fondevila que si no se li acaba el xollo!!
EL BLOC CRITICA QUE LA NORMATIVA EUROPEA SOBRE PIROTÈCNIA DEIXE EN LA IL.LEGALITAT LES NOSTRES FESTES
El diputat autonòmic del BLOC, Josep Maria Pañella, ha assegurat que “comprenem la voluntat de protegir la seguretat de les persones que hi ha al darrere de la normativa europea sobre material pirotècnic, però també cal tenir present que aspectes de tradició cultural com aquests no es poden plantejar d’una manera uniforme, perquè tothom comprén que no és el mateix legislar sobre pirotècnia per a Castelló que per a Helsinki, per a un país acostumat a utilitzar el foc amb plena normalitat en les seues festes que per a un altre on aquestes accions generen una gran prevenció. Al País Valencià els materials pirotècnics són utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la nostra cultura; però l’aplicació estricta de la Directiva Europea suposaria la desaparició de moltes de les actuacions de cultura popular i tradicional amb foc, amb més de 800 anys d’història al seu darrere, i en els termes actuals, suposaria la il•legalització de la majoria d’elles”..

Pañella considera que “és per això que cal demanar a la Generalitat Valenciana i al Govern Espanyol, com a òrgans competents, que establisquen el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garantisca el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils, i que permeta compaginar la necessària seguretat de participants i espectadors amb el desenvolupament de les festes i activitats de la nostra cultural tradicional pirotècnica. I això és el que anem a demanar des de les Corts al Consell, per a que actue en el marc de la seua competència, i el que proposarem instar al govern espanyol, per a que actue en el mateix sentit: i per això demanem que el Consell Valencià de Cultura, com a òrgan competent en la matèria, emeta de manera urgent un dictamen sobre el tema, per a que puga servir de base a aquestes actuacions.
font: Bloc
Anònim ha dit…
Bon punt de vista desde l'òptica valenciana, Albert