Nous moviments polítics al voltant de la transposició de la directiva europea sobre la pirotècnia

1. Demanar al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que el futur Reial Decret que regularà els termes de la transposició espanyola, reculli a la seva part normativa els aspectes següents:
- Que, en base a l’apartat 8è de la part expositiva de la directiva, les comunitats autònomes puguin establir quines són les festes i activitats que han de ser considerades “festivitats religioses, culturals i tradicionals” pròpies, així com els artificis de pirotècnia que, per estar fabricats especialment per a aquests usos, no queden subjectes a les disposicions de la directiva.
- Que des de les comunitats autònomes es puguin fer excepcions i regular aquelles festes d’especial rellevància que no es poden incloure en l’excepció proposada al punt anterior, com ara les revetlles de Sant Joan, en què la població en general manipula pirotècnia.
- Que les comunitats autònomes puguin establir un pla formatiu per tal de poder manipular els productes a una edat inferior a l’establerta per la directiva, en base a l’article 7.2 d’aquesta que preveu que els estats membres podran reduir l’edat mínima d’ús dels productes pirotècnics per a les persones que segueixin una formació.
2. Organitzar una jornada propositiva i de debat sobre normatives de foc amb tots els agents vinculats: grups de foc, ens locals, tècnics de cultura, programadors, empreses pirotècniques i tècnics de protecció civil.
3. Donar compte d’aquest acord al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa així com al d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.
4. Traslladar aquest acord als ens locals de Catalunya per si volen manifestar la seva adhesió.
Imatge: http://farm4.static.flickr.com/3243/2786816935_ceed647bdb.jpg?v=0
Font: http://www20.gencat.cat/portal/site/CulturaDepartament/
Comentaris
El diputat autonòmic del BLOC, Josep Maria Pañella, ha assegurat que “comprenem la voluntat de protegir la seguretat de les persones que hi ha al darrere de la normativa europea sobre material pirotècnic, però també cal tenir present que aspectes de tradició cultural com aquests no es poden plantejar d’una manera uniforme, perquè tothom comprén que no és el mateix legislar sobre pirotècnia per a Castelló que per a Helsinki, per a un país acostumat a utilitzar el foc amb plena normalitat en les seues festes que per a un altre on aquestes accions generen una gran prevenció. Al País Valencià els materials pirotècnics són utilitzats en diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la nostra cultura; però l’aplicació estricta de la Directiva Europea suposaria la desaparició de moltes de les actuacions de cultura popular i tradicional amb foc, amb més de 800 anys d’història al seu darrere, i en els termes actuals, suposaria la il•legalització de la majoria d’elles”..
Pañella considera que “és per això que cal demanar a la Generalitat Valenciana i al Govern Espanyol, com a òrgans competents, que establisquen el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garantisca el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils, i que permeta compaginar la necessària seguretat de participants i espectadors amb el desenvolupament de les festes i activitats de la nostra cultural tradicional pirotècnica. I això és el que anem a demanar des de les Corts al Consell, per a que actue en el marc de la seua competència, i el que proposarem instar al govern espanyol, per a que actue en el mateix sentit: i per això demanem que el Consell Valencià de Cultura, com a òrgan competent en la matèria, emeta de manera urgent un dictamen sobre el tema, per a que puga servir de base a aquestes actuacions.
font: Bloc