Llibres: 'LA FIESTA DEL CORPUS', d'Agustí Duran i Sanpere


Aquest és un dels llibres més importants que s'han escrit sobre la festa del Corpus tal i com s'havia celebrat a Barcelona. Es tracta d'un estudi ordenat sobre la festa barcelonina, des dels seus orígens al segle XIV, a l'època moderna.

Hi ha un apartat sobre el "Significat i origen de la festa", un altre sobre "l'Estructura inicial de la processó" de l'any 1320, un altre sobre la "Processó al segle XV (Retaule Vivent)", els segles XVI i XVII, etc També inclou capítols sencers a la "Custodia i Cadira del Rei Martí", la "Bandera de Santa Eulàlia", "L'àliga i altres animals", els "Gegants", la "Colació i els Rams", així com un exhaustiu index bibliogràfic d'articles que tracten sobre el tema.

Inclou una bona col·lecció de làmines amb fotografies i dibuixos de diferents aspectes de la celebració.

AGUSTÍ DURAN i SANPERE (Cervera, Segarra, 1887 - Barcelona, 1975) fou un historiador, arxiver i arqueòleg català. Llicenciat en Lletres i doctor en Dret, des de 1912 col·laborà amb el Servei d'Investigacions Arqueològiques. El 1917 s'incorporà i organitzà l'Arxiu Municipal de Barcelona, l'Oficina d'Investigacions i Publicacions i l'Arxiu Històric de Barcelona. Dirigí fins al 1957 l'Institut d'Història de Barcelona. Membre de l'Acadèmia de Bones Lletres (1924), la qual presidí entre 1961 i1963, de l'Institut d'Estudis Catalans (1942), del qual fou president el 1957, i de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi (1968). Fou l'organitzador del Museu Etnològic de Cervera. Els seus temes principals foren el de la història de Barcelona -i de Cervera- i la història de l'escultura gòtica catalana, matèries sobre le que publicà diversos llibres i treballs.

Dades bibliogràfiques:

Editorial: Ediciones Aymá.
Data de publicació: 1943.
Lloc de publicació: Barcelona.
Col·lecció: Barcelona Histórica y Monumental, II.
Preu: 10 euros.
Altres: 80 pàgines, amb 32 lámines en negre.

Biografia d'Agustí Duran i Sanpere: http://ca.wikipedia.org/wiki/Agustí_Duran_i_Sanpere

Fotografia i text: http://www.festes.org/media.php?id_media=1118

Comentaris

Anònim ha dit…
Carai amb el Duran i Sanpere! No en tenia ni idea!
Anònim ha dit…
per cert e llegit a la segarra actualitat que volen fer zona verda a cal racó, algu en sap alguna cosa?
Anònim ha dit…
si, ja o e vist aixo de la zona verda i taambe e vist lo de l aliga. algu sap com està?