Els 'punts de dansa' dels balls de diables tradicionals

Hi ha colles que fan servir més d'un punt de dansa, i és diferent el que fan servir a la cercavila del que fan servir a les enceses conjuntes o al ball parlat. Fins i tot hi ha colles que diferencien el punt de dansa que fan uns personatges o altres. Hi ha algun dels balls de diables analitzats, sobretot els que han patit una renovació important de components fa poc temps, que tenen dificultats per definir el seu punt de dansa. De vegades es dóna prioritat a altres aspectes i no s'incideix prou en la manera de ballar, i alguns components de la colla fan un punt de dansa de collita pròpia que difereix substancialment del punt que identifica el seu ball de diables.
Els punts utilitzats en cada una de les colles es poden identificar dins dels punts més usuals en dansa catalana, i són:
- Pas lliure: Punt de dansa consistent a caminar sense anar al compàs de la música. S'anomena també simplement caminar.
- Galop: Punt de dansa que es fa en un compàs binari, consistent a fer amb un peu una corxera amb punt i una semicorxera mentre el genoll de l'altra cama s'eleva, més o menys segons la colla. Es va alternant una cama i l'altra. El trobem anomenat també salt, punt de contrapàs o pas de bolangera.
- Espolsada: També es conegut com el salt de Vilanova, ja que és aquesta colla la que el va començar a utilitzar. És un punt de dansa que dura dues negres. A la primera es fa un salt sobre la cama de suport, amb la cama lliure es fa una flexió del genoll i el peu es porta enrere. A la segona negra es fa molla sobre la cama de suport i es llança el peu lliure cap endavant fent una extensió del genoll. Es va alternant una cama i l'altra. Cada colla, i dins de cada colla cada personatge, el fa més o menys exagerat depenent de la seva voluntat.
Imatge: Xavi Martí -arxiu Carranquers-, festa de la Colla 2007
Comentaris
Nosaltres Carranquegem, genoll doblegat i cama amunt.
No se si la paraula aquesta de nova invenció hi era, el que si que se, es que ja em de doblegar el genoll des de temps passats.
Es va parar a pensar, el "pare" del mot "carranquejar" que aquest mot ve a dir explícitament: "Caminar movent amb dificultat les cames, gairebé no alçant els peus de terra."
Aquesta és la paraula amb que es vol que es conegui el punt de dansa dels Carranquers?
Si fos cas es considera que "carranquejar" és un bon mot per definir el punt de dansa dels diables de Cervera,
no creieu que la paraula "carranquers" perdria el sentit actual (membre de la colla de diables de Cervera), per venir a definir "tot aquell diable que carranqueja"?
Almenys n'hi ha uns quants que mirem de tirar la colla endavant i sempre donant la cara! Ho farem Millor o Pitjor però sempre donem la cara, per sort cada vegada sou menys!
Jordi Lloberes.
Hi ha moltes paraules que tenen diferents significats, per què no aquesta?
Tot són gustos...
Jo si que hi veig males intencions, jo ja se perquè ho dic i tu també.
Els meus comentaris mai han representat cap bàndol ni han estat fets amb cap mala intenció. Sento haver ferit sensibilitats, fet pel qual en presento les disculpes.
De fet, només volia reflectir la meva opinió en un assumpte purament lingüístic: com poder diferenciar el parlar dels diables de Cervera del parlar dels barrufets.
"I no ens carranquegem tant entre nosaltres, que la colla l'hem de carranquejar entre tots,i més en un any en què es carranqueja el 15è aniversari!"
Doncs va, tinguem la festa en pau, que 15 anys d'una colla de diables no es compleixen cada dia i deixeu-vos de bàndols i d'històries absurdes, que no costa tant pensar que tots som i fem la Colla!