Sant Esteve

Una de les celebracions que diferencien el Nadal del Principat de Catalunya dels altres és la festa de Sant Esteve.

Sant Esteve va ser un marxant de robes que esdevingué un dels set diaques de la primera comunitat cristiana de Jerusalem, ajudant dels apòstols en les tasques d’atenció als més necessitats. La llegenda explica que al veure que els seguidors de Crist anaven esparracats, els regalà un vestit nou a cadascun d’ells. Aquest fet i la seva enemistat dialèctica amb la comunitat jueva, que l’acusa de blasfem, li comportà la seva mort per lapidació, anys després de que crucifiquéssin a Jesús. D’aquesta manera, mort a pedrades a les afores de la ciutat, sant Esteve es convertí en el primer màrtir del cristianisme i per això l’Església celebra la seva onomàstica l’endemà del dia en què commemora el naixement de Jesucrist, el 26 de desembre.

La festa d’aquest protomàrtir és un dia festiu a Catalunya però no a la resta de territoris de cultura catalana ni tampoc a Europa. Pels catalans, la festa gira, com el dia anterior, a l'entorn d'un gran àpat comunitari amb els familiars i amics. Aquest àpat sorgeix per la necessitat de les famílies de celebrar un dinar de Nadal amb tots els seus. Si el dia de Nadal es reuneix una part de la família, el dia Sant Esteve es reuneix l’altra. Com posa de manifesta el refranyer: “Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a casa seva”. A Catalunya, la Festa de Sant Esteve és doncs l’epíleg de l’àpat nadalenc.

El ritus gastronòmic és el mateix que el del dinar de Nadal i, amb petites variacions d’intensitat, els elements que hi apareixen són idèntics. L’única diferència és que tradicionalment l'àpat de Sant Esteve s'elabora amb les restes del gran àpat del dia de Nadal: amb la carn del pollastre sobrant es fan els canelons i els altres plats. A l’àpat de sant Esteve tampoc hi falten mai els torrons i les neules de Nadal.

És costum que el dia de sant Esteve, com també el dia de Nadal, es celebrin concerts de música clàssica i música coral en espais emblemàtics. Un dels més concorreguts és el concert de nadales de tots els cors de Palau de la Música de Barcelona. Aquest gran concert va néixer per iniciativa del fundador de l’Orfeó l’any 1913 i en l’actualitat es retransmet en directe per televisió i ràdio.

Font: http://www.festes.org/directori.php?id=77

Imatge: http://lapaginamusical.blogspot.com/2007/12/sant-esteve.html

Comentaris

Anònim ha dit…
I tot a dos dies dels sants Innocents...