Rutes a peu i en BTT per la Segarra: LA RUTA DE LES TORRES DE GUAITA


Sanaüja era antigament una vila emmurallada de planta quasi circular que fou reformada durant el segle XVII amb la construcció de cases llotgetes dotades de matacans i portals adovellats. La plaça Major del segle XVI i la torre de les Hores constitueixen elements patrimonials importants, així com les ruïnes del castell, amb vestigis de la fortalesa medieval, de la capella de la Mare de Déu i de la residència construïda pels bisbes d’Urgell al segle XVII.

Un altre element notable de la ruta és el castell de Lloberola, un dels més antics de la Segarra, ja que, tot i documentar-se a partir del 1041, possiblement ja havia estat una fortalesa d’origen andalusí. El castell, testimoni de la primerenca conquesta feudal, conserva una torre del segle X literalment embolcallada per una altra de cap a l’any 1000.

La Ruta de les Torres de Guaita discorre entre les valls del Llobregós i de la riera de Sanaüja, separades per elevacions, entre les quals destaca el turó de Pedrafita (672 m). És una terra de secà, esquerpa, que captiva els amants dels paisatges amb caràcter i que en alguns indrets exigeix una bona forma al ciclista. A més, 904,28 ha del terme municipal de Sanaüja estan incloses en el PEIN de la Vall del Llobregós, que protegeix una de les zones guixenques més ben conservades de la Depressió Central Catalana.

Cliqueu aquí per veure la descripció de la ruta.

Font: http://www.lasegarra.org/

Comentaris