Neix la gran biblioteca digital europea: 'EUROPEANA', amb més de dos milions de documents de 27 estats de la UE



El portal Europeana dóna accés a llibres, quadres, i arxius multimèdia de biblioteques, museus i institucions culturals d'arreu d'Europa i la Biblioteca de Catalunya és una de les organitzacions que participen al projecte. Es tracta de la biblioteca multimèdia en línea d'Europa que es va obrir dimecres al públic. Al web, els usuaris d'Internet d'arreu del món poden accedir des d'ara a més de dos milions de llibres, mapes, gradacions, fotografies, documents d'arxiu, quadres i pel·lícules procedents de biblioteques nacionals i d'institucions culturals dels 27 estats membres de la UE.

Europeana ofereix noves formes d'explorar el patrimoni europeu: qualsevol persona interessada en la literatura, l'art, la ciència, la política, la història, l'arquitectura, la música o el cinema tindrà accés gratuït i ràpid a les col·leccions i obres mestres més importants d'Europa en una sola biblioteca virtual, a través d'un portal web disponible en 23 llengües, entre les quals el català.

Més de 1.000 organitzacions culturals de tota Europa han aportat material a Europeana. Hi particpen museus com el Louvre de París i Rijksmuseum d'Amsterdam, que han proporcionat quadres i objectes digitalitzats de les seves col·leccions. Diversos arxius estatals han donat accés a documents destacats i l'Institut National de l’Audiovisuel, de França, ha ofert 80.000 emissions de readiotelevisió que registren tota la història del segle XX, des de les primeres seqüències filmades als camps de batalla de França l'any 1914.

La Biblioteca de Catalunya, un dels socis del projecte, hi ha aportat llibres i documents, a més de filmacions de la Televisió de Catalunya. Ara mateix, a la biblioteca europea s'hi poden trobar, digitalitzades, des de partitures originals de Mozart a la Divina Comedia de Dante, des del Beat de Ramón Llull, al quadre del Crist de Sant Joan de la Creu de Salvador Dalí, que es conserva al museu de Glasgow. Tot i això, la biblioteca que des de dimecres està operativa és només un prototip del que ha d'acabar essent Europeana. L'any 2010 Europeana donarà accés a milions d'articles representatius de la diversitat cultural europea i comptarà amb zones interactives. Entre 2009 i 2011 es dedicaran a aquest projecte uns dos milions d'euros cada any de finançament europeu. La Comissió també té previst promoure la participació del sector privat en aquesta expansió de la biblioteca digital.

Font: http://www.eurolocal-cas.com/?p=1157

Imatge: http://www.lepoint.fr/content/system/media/1/200811/26383_une-europeana.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
amb això d'internet acabarem d'informació fins a les orelles!