El Pio i la Rosalia: els dos nous capgrossos de la colla gegantera de Tàrrega



L'Associació per la Cultura Nacional Guixanet i la Regidoria de Cultura de Tàrrega han presentat oficialment els dos nous capgrossos que s'incorporaran aquest cap de setmana a la colla gegantera de la capital de l'Urgell. Les dues figures reprodueixen sengles personatges locals i emblemàtics, molt estimats a la ciutat: Rosalia Segarra, qui fins a la seva mort als 84 anys va regentar un establiment de ciclomotors i bicicletes, coneguda popularment com la "Rosalia de les bicicletes"; i el pastisser Josep Maria Tàcies, també anomenat el "Pio", en actiu a la seva botiga del carrer del Carme.

La construcció dels dos capgrossos ha estat obra de l'artista lleidatana Agnès Pla, autora també de l'Àliga de Tàrrega i del capgròs dedicat al Guantxo (inspirat a l'igual que la Rosalia i el Pio en un personatge real), uns altres dos elements que han vist la llum en els últims mesos gràcies als esforços conjunts de l'entitat Guixanet i l'Ajuntament de Tàrrega. Precisament, el Guantxo, la Rosalia i el Pio tindran aviat un altre nou company: el capgròs que reproduirà el conegut personatge del Guixanet, el qual es finalitzarà en el decurs de l'any 2009.

Pensant en aquest grup d'elements de la cultura popular, es crearà una dansa pròpia creada per Ton Farran, de l'Esbart Albada, amb música d'Albert Solé, composada també per a l'ocasió. Aquest Ball de Nans de Tàrrega afegirà un nou entremès a la Festa Major, juntament amb el Ball de l'Àliga, el Ball de l'Eixida, els Balls de Bastons i el Ball de Gegants.

Font: http://www.ajtarrega.es/noticies.html?id=710

Comentaris

Anònim ha dit…
la Rosalia de les bicicletes! allà hi vam comprar una RAZESA fot la tira d'anys!!!
Anònim ha dit…
Bé està bé que el que ha fet els caps-grossos sigui una segarrenca.
Per cert al Segre posa que són uns gegantons,en fi....
Anònim ha dit…
Els de Targa sempre personalitzen la cultura amb algúna persona.
A mi m'agrada més Cervera, cultura anònima per la nostra terra.

Amb diners tretrs d'una presó es poden fer moltes coses.
Anònim ha dit…
Si, si, uns diners d'una persó que alguns no van voler.
Anònim ha dit…
De moment de la presó tot són diners i beneficis... A la llarga, ja veurem!
Anònim ha dit…
De moment,ni diners ni presó.
La crisis es la crisis....