24 de desembre, 'Fia-Faia' a la vila de Bagà i a Sant Julià de Cerdanyola

La Fia-Faia és la festa que dóna entrada al Nadal a les poblacions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. La festa s'inicia la vigília de Nadal. Aquell dia, en el moment del capvespre, cada una de les dues poblacions encén una foguera a la muntanya, en un turó amb vistes a la posta del sol. Des d'allà el foc és transportat al centre del poble per un grup de fallaires en una vistosa devallada nocturna. Els portadors són rebuts amb joia a cada població, i en arribar reparteixen el foc a la resta de fallaires.

S'inicia aleshores la crema general, acompanyada amb cants molt breus "fia-faia, nostro senyor ha nascut a la paia", i de la música que acompanya els antics cants, el crepitar de les faies i l'alegria nadalenca. Quan les torxes queden curtes, es fa una foguera amb les restes sobre la que solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de joc i de ball.

La festa a la Vila de Bagà pren un aire espectacular quan centenars de faies conflueixen a la plaça porxada. A Cerdanyola la baixada de torxes és gairebé general, i el foc de la plaça, amb l'"endreça" es mantindrà tota la nit.





Horaris:

Vila de Bagà

  • 6 de la tarda. Encesa d'una foguera al Siti visible des de Bagà i Cerdanyola.
  • 2/4 de 7. Inici de la baixa dels fallaires.
  • 3/4 de 7 i cinc. Rebuda dels fallaires davant l'església.
  • 7 de la tarda. Toc d'oració. Entrada dels fallaires i encesa de les faies.
  • En acabar, cançó i dansa de la fia-faia al voltant de la foguera i coca amb all-i-oli de codony.

Sant Julià de Cerdanyola

  • 6 de la tarda. Inici de la baixada dels fallaires des del Clos fins a la plaça de l'església.
  • A continuació, cremada de les faies, dansa de la fia-faia i tast de pa torrat amb all-i-oli de codony.

Font: Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà

Comentaris

Anònim ha dit…
A Bagà hi vaig estar un cop fa uns quants anys, abans de fer una excursió pel Moixeró. Em va impressionar molt la plaça del poble.