El programa "QuèQuiCom" del Canal 33 va emetre un excel·lent reportatge sobre pirotècnia: 'Piromusical, la nit del foc'



  • Sabeu com us heu de vestir per anar a un correfoc i no cremar-vos? L'Anna Lasaga comprova a la pròpia pell com cremen el diferents teixits.
  • Fabricarem un coet de vuit quilos i veureem com es fan els colors i les formes dels castells de focs.
  • I què passa si plou a bots i barrals just en el moment de disparar uns focs artificials? Ho sabrem al final del programa.

Ahir dimecres 26 de novembre a 2/4 de 10 de la nit el programa del Canal 33 "QuèQuiCom" va emetre el reportatge 'Piromusical, la nit del foc', on la reportera Anna Lasaga revela els secrets del Piromusical de la Mercè i se submergeix en una pluja de foc amb la colla de diables d'Empúries. Tota la física, la química i l'artesania de la pólvora i dels focs d'artifici en el programa de ciència del 33.

"Quequicom" entra en la fàbrica de l'empresa Pirotècnia Igual, en què hi ha tones d'explosius, i s'enfronta al problema de l'electricitat estàtica, que en ocasions ha causat accidents mortals. Marc Boada ho explica a plató i aclareix si un telèfon mòbil pot provocar un incendi en una fàbrica de petards o en una gasolinera. Per tirar els 20.000 elements pirotècnics que s'enlairen durant un piromusical com el de la Mercè cal disposar d'una tecnologia sofisticada. S'han de fabricar artefactes que volin fins a una alçada determinada i que explotin fent unes figures geomètriques concretes. Això es prova en ordinadors que després sincronitzaran l'espectacle pirotècnic amb la música. El programa explica també per què s'aconsegueix fer espurnes de colors.

Per veure el programa clica aquí.

Imprescindible!

Font: http://www.tv3.cat/pprogrames/quequicom/qqcSeccio.jsp?seccio=home

Imatge: http://img441.imageshack.us/img441/2810/sintc3adtulo1copia4ve.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Realment està molt bé. Em quedo amb lo de la llana. Tot un descobriment!
Anònim ha dit…
s'haurà de provar algun dia en algun correfoc. a veure si va tant bé com diuen, no les tinc totes.
Anònim ha dit…
Eis! els que sortim som els Senyors del Foc de castello d'empúries no "diables d'Empúries" ejejje

Salut i foc companys!