"El Món del Foc en la Cultura Popular"


El dissabte 8 de novembre un grup de carranquers va assistir a les jornades sobre el món del foc en la cultura popular , que es van celebrar al casal de cultura de Sant Andreu (BCN).

Com a convidats hi havia representats de les festes més importants de Catalunya i representat del mon cultural català, per parlar bàsicament de la nova normativa Europea sobre la utilització de material pirotècnic.

Com molts ja sabeu i a mode de resum, dita llei afecta a les edats designades per a cada classe de pirotècnia i sobretot a les distàncies de seguretat que s’han de marcar per a cada tipus d’artefacte.

Pel que fa a les edats la divisió, queda: classe I: per a majors de 12 anys, classe II: per a majors de 16 i classe III per a majors de 18. Com es pot veure amb aquesta divisió tot el que fa referència a les colles infantils queda fora de qualsevol norma legal.

Pel que fa a les distàncies de seguretat, per cremar una carretilla els espectadors s’han de situar a 8 metres i si volem cremar un sortidor a 15 metres, o sigui, a plegar, cap de les festes més entranyables de què disposa aquest país, entre elles per molt que alguns no ho pensin l’Aquelarre, no tindran cap legalitat.

Bé doncs, esperem que la federació i totes les agrupacions que públicament van donar suport al col·lectiu, La Patum, Ball de Diables de l’Arboç, Trabucaires que es veu afectat per dita normativa puguin fer veure als nostres polítics que s’han d’arremangar les mànigues i es posin a la feina per salvar la cultura popular catalana tant que diuen que es la màxima identitat del nostre país.

Comentaris

adrià ha dit…
M'agradaria tenir més informació sobre aquesta llei. Està aprovada? Serà vigent a partir de quant? La Generalitat què en pensa?
Anònim ha dit…
Aixó es una directriu europea que es va presentar l'any passat. Des d'aquest periode l'estat espanyol te tres anys per adaptar-la a les seves necessitats.
Sobre la generalitat... es passen la pilota entre el departament de culura i el ministeri d'industria...
Mes informació a:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0457:FIN:ES:PDF
Anònim ha dit…
Espero que hi hagi seny ,en les diferentes admnistracions(tant les espanyoles com especialment les nacionals)si no com molt bé diu l'escrit que anuncia la noticia,a plegar.Us imagineu un Aquelarre sense foc,una Patum sense plens o una festa major com Sta. Tecla o la Mercè sense correfoc...
Anònim ha dit…
La patum és patrimoni de l'unesco, i no fereix sensibilitats al contarari, aquí els polític ja s'hi ficaran!
Als balls parlats, els polítics surten escaldats, nomès n'hi ha 4 alcaldes que s'ho prenguin bé i facin conya, no crec que aquí els polítics ens ajudin massa!
Anònim ha dit…
Doncs si no ens ajuden,o veig bastant negre,que potser tindrem de plegar tots?i quan dic tots també els del bestiari de foc,que per cert en n'hi ha un bon grapat arreu del principat,això no te ni cap ni peus,es que s'han vegut l'enteniment?
Anònim ha dit…
És la seva democràcia!
Qui es mogui, no surt a la foto, no recordeu aquesta frase?
Anònim ha dit…
Ens agradi o no els politics han estat elegits pel poble,i d'aqui surt un govern ens agradi o no,i aquest govern es qui proposa lleis que ha de ratificar o rectificar el parlament,ens agradi o no aquestes son les regles del joc.Es poden millorar?com tot en aquesta vida,penso que si...
Anònim ha dit…
Em sembla calamunda que el problema de la directiva europea, no son els balls parlats,si no el correfocs i els espectacles de foc.
Anònim ha dit…
Clar que si Cris, lo del foc és el kit de la questió, peró tot suma!
Anònim ha dit…
Els diables catalans, preocupats per la nova directiva europea sobre pirotècnia
-------------------------
Podria comportar l'eliminació de les colles infantils
-------------------------
10.11.2008 ! 05.00h


La Federació de Diables de Catalunya ha expressat la seva preocupació davant una nova directiva europea que vol rebaixar l'edat mínima per usar artificis pirotècnics dels vuit als dotze anys, aspecte que afectaria directament als grups de focs infantils.

Aquest neguit s'ha fet palès aquest dissabte en la jornada 'El món del foc en la cultura popular', organitzada per l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l'Ajuntament de Barcelona i que s'ha celebrat al Centre Municipal de Cultura Popular del districte de Sant Andreu. A Catalunya hi ha actualment més de 200 colles de diables i bestiari de foc.

En la jornada s'ha acordat que, més que una major regulació, cal una 'millor planificació' entre colles, ajuntaments i protecció civil. La directiva europea 2007/23/CE sobre la posada al mercat i ús de materials pirotècnics –actualment en fase de moratòria- regula essencialment la posada en el mercat dels productes pirotècnics per tal d'aconseguir un marcatge unitari que s'ha denominat 'Marcatge C'. A més, determina que l'edat mínima per usar artificis pirotècnics passi dels vuit als dotze anys. Aquest fet té una afectació directa sobre els grups de focs infantils, que majoritàriament estan integrats per nens i nenes d'edats inferiors a les marcades en la directiva.

Segons la Federació de Diables de Catalunya, la cultura popular i tradicional del foc 'només presenta un 'índex de sinistralitat del 10%', i assenyala pròpies companyies asseguradores consideren aquesta pràctica de 'baix risc'. L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, ha manifestat aquest dissabte que entre les tradicions que estan en perill per la nova normativa està la Patum infantil de Berga. Per això, s'ha ofert com a representant de l'ACM per fer de 'pal de paller' de les reivindicacions del territori sobre l'aplicació de la directiva.

Per la seva part, el president de l'ACM i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha explicitat el suport dels municipis catalans als actors del món del foc per conservar aquesta identitat dels Països Catalans. En aquest sentit, Esteve ha ofert el suport de l'ACM per 'preservar l’essència de les expressions tradicionals' davant les noves normatives europees.

La jornada és fruit del conveni de col·laboració entre l'ACM i l'Ajuntament de Barcelona, centrat en les polítiques de gestió de la immigració, la diversitat cultural i la cultura popular a nivell municipal. Hi han participat uns 200 representants de colles de diables, patronal de la pirotècnia, ajuntaments i protecció civil.

___________________________________
http://www.directe.cat/article/la-federacio-de-diables-de-catalunya-preocupada-per-la-nova-directiva-europea-sobre-pirote-10601