Del 22 de novembre al 6 de desembre, la festa del 'Bisbetó' a l'Abadia de Montserrat
Pels volts de Sant Nicolau, patró del infants, l’Escolania de Montserrat celebra una antiga tradició nadalenca d'arrel medieval: escull i consagra un "bisbetó" d'entre els escolans nouvinguts que exercirà, per un dia, de màxima autoritat dins el monestir i presidirà totes les celebracions posteriors.
Origen de la celebració
La Festa del Bisbetó de Montserrat participa del conjunt de celebracions pre-nadalenques que es caracteritzen per la permissivitat i la disbauxa entre els més petits. Es tracta d'una romanalla d'antics ritus de les festes Saturnalia romanes consistent en elegir "reis" (o bisbes) per un dia.
Sembla que aquesta elecció d'un "bisbetó" s’havia celebrat a totes les catedrals d’Europa durant l’Edat Mitjana i que era coneguda també amb el nom de "les festes dels boigs". A casa nostra es celebrava, almenys, a Girona i a la de Palma de Mallorca. El dia 6 de desembre els escolans es reunien per elegir el qui d’entre ells havia de fer de bisbe: un "bisbetó", en el cas de les catedrals o un "abató", cas dels monestirs i comunitats religioses. El "bisbetó" nombrava ajudants entre els seus companys però no començava de forma oficial el seu "regnat" fins el vespre del dia 27 de desembre. A partir d'aleshores, tant ell com els seus companys oficiaven, sermonejaven, beneïen i organitzaven processons tal com si fossin clergues de veritat. Els problemes derivats del caràcter irreverent i d'inversió dels papers va provocar que en molts indrets la festa es deixés d’organitzar.
La Festa del Bisbetó de Montserrat, pas a pas
En l'actualitat, la festa fa que durant 24 hores s’inverteixin les jerarquies de poder a l’Escolania del Monestir de Montserrat. Es tracta d'una festa que no té un origen religiós i és una de les celebracions pròpies de la comunitat de Montserrat que no té cap càrrega litúrgica.
La festa comença el dia de Santa Cecília, patrona de la música, el 22 de novembre, quan entre tots els escolans nouvinguts s'escull el que farà de "bisbetó". Es tracta d'un alumne de 1r curs –que actualment equival a 5è. de Primària en l’ensenyament general-, un infant d'uns 10 anys d'edat. Aquesta elecció es duu a terme a través d’unes primàries, i després d’una “intensa i democràtica” campanya electoral.
El dia 6 de desembre, festivitat de Sant Nicolau, patró dels infants, els escolans procedeixen a la investidura del "bisbetó" de l'any en curs. La cerimònia és solemne i el pare abat atorga a l'escolanet escollit la representació de la màxima autoritat i imposa les insígnies a l'escollit. El "bisbetó" fa de bisbe per un dia: va vestit amb una mitra, un pectoral, un anell i un bàcul i presideix totes les celebracions que es realitzen amb els familiars dels escolans. A la tarda els pares i mares es reuneixen amb els alumnes del centre al Monestir i realitzen un seguit d’activitats amb ells, que inclouen un concert del conjunt coral montserratí –durant el qual canten la llegenda de Sant Nicolau, musicada pel P. Àngel Rodamilans, entre d’altres peces-. El concert és dedicat al nou elegit.
Tot el ritual del "bisbetó" tenia, fins fa poc, un caire privat, però des de fa 3 anys està obert als familiars dels escolans i a alguns mitjans de comunicació.
Text: Manel Carrera i Escudé
Font: http://www.festes.org/articles.php?id=245
Imatge de l'Abadia de Montserrat: http://www.telefonica.net/web2/motxilla/AEM/Sant_Jeroni_2005/Abadia_Montserrat.JPG
Imatge Bisbetó 2007: http://www.lamalla.cat/infolocal/article?id=184256
Comentaris