Berga presenta un museu virtual de la Patum que mostra què és i com es viu


Berga va acollir amb entusiasme la presentació, ahir dissabte 29 de novembre, del Museu Virtual de la Patum, un projecte realitzat per un grup d´investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya que posa a l´abast de tot el món, no tan sols la història de la festa, sinó la particular manera de viure-la per part dels berguedans. El museu virtual és, efectivament, quelcom més que un seguit de dades i referències. Tal com va explicar el cap del projecte, Antoni Rius, davant un auditori que va omplir el pavelló de Suècia, el museu es proposa donar una idea dels sentiments que es respiren a Berga per Patum.

El visitant al Museu Virtual, que és operatiu a partir d´avui a http://www.museu.lapatum.cat/, viatjarà primer des de l´exterior del globus terraqui tot dirigint-se a l´arc mediterrani. Encarant Barcelona com a primera referència, el vol el conduirà fins a Berga, on aterrarà a la plaça de Sant Pere. Aquí observarà, mitjançant imatges de 360 graus, una retícula metàlica situada com a sostre de la plaça. És l´espai interactiu del Museu. Damunt de la retícula, hi trobarà dispossats els àmbits de la visita:

  • patrimoni cultural;
  • què és la Patum;
  • la festa des de diferents mirades;
  • les comparses;
  • la Patum infantil;
  • la música; i
  • mostres temporals.

A cada un dels àmbits el visitant podrà trobar, entre d´altres elements, entrevistes amb personatges relacionats -com ara caps o membres de les comparses-, les fitxes tècniques de cada figura, fotografies en 360 graus de les persones o figures que formen la comparsa o vídeos de la Patum a la plaça de Sant Pere. En aquest punt, els creadors del museu han introduit enregistraments des de punts de vista poc coneguts com ara els portadors de les figures.

El projecte consta de tres altres grans elements més enllà del Museu: la comunitat, l´arxiu i la visualització on-line de la Patum, en la qual a partir de la pròxima festa s´oferirà la retransmissió en directe dels actes.



Crida a trobar cartells antics perduts

L´espai de comunitat serà un punt de trobada entre les persones que organitzen i donen forma cada any a la Patum. Aquí hi podran penjar notícies internes i notícies públiques per tal d´anar creant un espai de reunió permanent de la societat patumaire. També hi haurà un forum de debat, blogs per comparses, una aula d´estudi on es penjaran nous anàlisis de la festa i una ludoteca perquè els nens juguin amb els elements de la Patum.

L´espai d´arxiu oferirà documents històrics i presents de la festa. En aquest apartat, els creadors del projecte han inclòs un 'arxiu popular' en el qual podran dipositar les fotografies, videos o qualsevol tipus de document relacionat amb la festa. Una comissió dessignada pel Patronat de la Patum les filtrarà i, si és necessari, les elevarà a l´arxiu general. Per incentivar la participació dels berguedans en l´inici del Museu, Antoni Rius va fer una crida als berguedans que puguin tenir els cartells de la festa dels anys 1958, 60, 63 i 65, que són els que falten en la sala de mostres temporals del museu.

El Museu també inclou una visita als carrers del nucli antic de Berga, des de la qual es pot accedir, per exemple, a l´Oficina de Turisme i a una botiga que en les pròximes setmanes posarà a la venda a través d´internet productes relacionats amb la festa.

Text: Miquel Spa, a http://www.regio7.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008113000_26_20718__COMARQUES-Berga-presenta-museu-virtual-Patum-mostra

Imatge: http://www.altbergueda.cat/images/401.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
Aquesta web-museu promet molt! Quan estigui acabada serà la conya!!!
Visca la Patum de Berga!