La primera mascletà a Manresa tindrà un pla especial de seguretat


A València ho tenen molt per mà. Però a Manresa, no tant. La Mascletà, que els pirotècnics valencians defineixen com una simfonia de soroll, s´escoltarà, per primer cop a la capital del Bages, aquest divendres, en un dels actes més potents de la programació de l´onzena Fira Mediterrània, que comença demà. Només seran 8 minuts esclatants, al sector de la Via de Sant Ignasi, a tocar de la piscina municipal i la Fàbrica Nova, però que implicaran talls de trànsit, la prohibició d´estacionar en aquesta la zona i la mobilització de Bombers, Policia Local i personal sanitari.

El fet que en aquesta edició els actes de carrer i els espectacles pirotècnics i de foc tinguin un major pes ha fet dissenyar un pla per reforçar la seguretat de tots els actes de la fira, que han consensuat conjuntament, per primer cop, Ajuntament de Manresa i Fundació Mediterrània. En especial pensant en la Mascletà de divendres i en la festa de cloenda de la fira, diumenge a la plaça Major, on es preveu, per exemple, la crema de farchies (torxes gegants)... si el temps i la pluja ho permeten.

El muntatge de la Mascletà, que començarà al matí a l´interior del solar de la Fàbrica Nova, farà que durant tot el divendres no es pugui estacionar els vehicles en l´aparcament provisional de la Via de Sant Ignasi, al pàrquing de la piscina municipal i a la Via de Sant Ignasi des de plaça Remei fins a la plaça Sant Ignasi. Igualment, el carrer Viladordis i la Via de Sant Ignasi i els carrers adjacents al lloc de l´acte quedaran tallats al trànsit de vehicles entre 30 i 60 minuts: de 3/4 de 8 a 3/4 de 9 del vespre, aproximadament.

La Mascletà es farà al solar de la Fàbrica Nova, a uns cinquanta metres del pàrquing de la piscina, on es podrà situar el públic, a una distància que respecti el radi de seguretat. Aquests trons penjats a baixa altura tenen una potència d´entre 110 i 120 decibels. Xavier Jovés, cap de Protecció Civil, remarca que la Mascletà és «un espectacle sonor, que tronarà fort i que, per escoltar-lo, no cal ser a primera fila. El que importa és gaudir-ne». O sigui que no cal patir si d´omple el pàrquing: des de qualsevol punt de la Via de Sant Ignasi (més amunt o més avall) s´escoltarà la Mascletà. Igualment, i per garantir la ràpida solució de qualsevol incidència, per a l´acte es mobilitzaran dues ambulàncies, un cotxe de Bombers i dos o tres equips a peu de Creu Roja.

La diferència en la planificació de la seguretat del certamen en aquesta edició i en les precedents rau en el fet que, per primer cop, Ajuntament i Fundació Mediterrània l´han elaborat conjuntament: «la predisposició dels responsables de la fira ha estat excel·lent», deia Jovés. Fins ara, la mateixa fira elaborava el seu pla de seguretat i l´enviava al consistori. Segons Francesc Melià, gerent de la Fundació Mediterrània, el fet que la fira hagi anat creixent edició rere edició i que, en determinats moments, hi hagi massificació al carrer i espectacles pirotècnics, ha fet que, finalment, s´hagi treballat conjuntament amb Protecció Civil per «tenir més capacitat de resposta: tant per prevenir com per solucionar els possibles incidents». Protecció Civil coordinarà el treball de seguretat de la fira, que implicarà Creu Roja Manresa, Policia Local, Mossos d´Esquadra i Bombers de la Generalitat. Precisament, Protecció Civil el que ha fet és elaborar un pla tenint en compte cada un dels espectacles programats, els llocs on se celebren (locals tancats, cercaviles, veles...), els diferents tipus de risc i les accions preventives, posant especial èmfasi en els espectacles amb ús de foc.

José Luis Buenache, regidor de Seguretat Ciutadana, explicava que «en actes o activitats d´aquesta envergadura, el millor és tenir un pla clar per saber com actuar». Igualment i perquè els ciutadans pu-guin consultar en quina mesura els afecten els talls de trànsit dels espectacles itinerants, el web de la Policia Local (http://www.policia.ajmanresa.org/) ha habilitat un apartat especial per a la Fira Mediterrània, amb un enllaç al web del certamen. Es preveu que durant aquests dies hi hagi més de mig centenar de professionals mobilitats.

Text: Susana Paz / Manresa, a http://www.regio7.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008102900_15_19364__Cultures-primera-mascleta-Manresa-Sant-Ignasi-tindra-especial-seguretat

Imatge: http://www.fallaiperal-mnunez.com/images/mascleta019.jpg

Comentaris

Anònim ha dit…
a Cervera existeix això de Protecció civil?
Anònim ha dit…
Penso que no. Són voluntaris o cobren aquesta gent?
Anònim ha dit…
son voluntaris que cobren els extres, cotxe, uniformes, mòbils, desplaçaments, etc. Peró em sembla que nomès son a les grans ciutats.