Ja tenim aquí el 'CALENDARI DELS PAGESOS 2009'
Com ja és tradicional pels volts de la diada de Sant Narcís ha fet aparició puntual, i com no podia ser d'altre manera, 'Calendari dels Pagesos 2009'. Enguany arriba a la seva 148 edició sense interrupció.
Com és habitual, el Calendari és ple de consells per les pràctiques agrícoles, sembres i plantacions. També conté totes aquelles dades astronòmiques i cronològiques que ens poden ser útils, un ampli santoral i un completissim directori de fires, mercats i festes majors de Catalunya.
La secció "El Judici de l'any" fa una repassada a l'any que deixem enrere destacant els fets mes importants en forma de vers.
I per arrodonir la publicació dos articles. El primer titulat "Magatzems de Biodiversitat Agrícola" ens fa reflexionar sobre la importància de la biodiversitat i que la desaparició d'especies vegetals degut a que el seus cultius no son rentables empobreixen l'agricultura i de retruc l'alimentació humana. L'article però dona certes claus d'accions per aturar aquest procés, algunes passen per els bancs de llavors i d'altres per accions individuals com per exemple el cultiu de determinades especies per l'autoconsum evitant així la seva desaparició.
El segon article és una aproximació al perfil i obra de Joan Amades que aquest 2009 es celebrarà el cinquentenari de la seva mort. D'aquesta manera el 'Calendari dels Pagesos' s'adhereix a l'any Amades.
Text i imatge: http://www.pelutifardassa.blogspot.com/Informació facilitada per Amadeu Carbó, amadeucarbo@gmail.com
Comentaris
Entrada publicada el 5 de setembre del 2007 a les 19:01. Arxivada a la categoria costums i tradicions
-----------------------------------------
No fa pas molts anys que les cases de productes químics o farmacèutics repartien uns calendaris sumptuosos, amb rutilants i magnífics paisatges o fotografies d’altíssima qualitat. Això s’ha anat apagant ostensiblement. Massa diners i s’han de fer números...
Quan les coses es fan amb discreció i amb simplicitat solen perdurar i amb molta eficàcia, és el cas del que anomenem “Calendari dels pagesos” i que ha estat una mostra de fidelitat i de sana innocència i que ha trepitjat tres segles. Imagineu-vos l’acollida que degué tenir sobretot en els mitjans rurals a mitjans del segle XIX en què la informació escrita era escassa. “La Vanguàrdia”, per exemple, encara tardà una vintena d’anys a aparèixer. Era el temps de les grans predicacions del Pare Claret pels nostres pobles i ciutats i el “Calendari dels Pagesos” ja circulava per les posts de les llars de foc dels nostres avantpassats.
Ha tingut l’encert de conservar la tipografia antiga i que fullejant-lo té la sentor de palla humida, la flaira del pa recent desenfornat, el crepiteig de la llenya a la llar, l’acre olor del llum d’oli i fins i tot us sembla sentir-hi la salmòdia del rosari que els avis desgranaven amb reposada parsimònia al peu del foc i els contes i jocs de paraules que les àvies i les mares ensenyaven a la mainada per desempallegar el llenguatge. S’hi endevina aquella sàvia experiència humana que ha il•lustrat les nostres ruralies, a les que devem gairebé tot el poc de bo que encara ens queda.
A la portada sempre hi figura la roda perpètua de les constel•lacions de la lluna i dels planetes i embolcallat amb delicioses escenes rurals de l’antigor i que els grans encara hem tastat quan érem infants. A la mateixa portada hi figura una llegenda que diu: “Adornat amb làmines, poesies i consells”, i l’any passat n’encapçala una amb els següent text: “Si al mig del camp / sabeu romandre / amb els sentits atents / a tot allò que us volta, / rebreu de la natura bells presents: / el vol d’un papallò,/ l’aroma d’una flor, / l’harmonia inefable en el cant dels ocells...” No us sembla que és un programa meravellós per encetar l’any?. Inicia el periple informatiu amb dades astronòmiques, cronològiques i religioses. Marca el principi exacte de les estacions, eclipsis, trànsit de diferents planetes i la seva visibilitat en els diferents moments de l’any. Us participa d’èpoques cèlebres i us anuncia els diferents calendaris del món. Marca les festes religioses mòbils, les festes de precepte o les pràctiques penitencials de l’any. Us aclareix la interpretació de la roda perpètua de la portada ideada per religiosos d’èpoques pretèrites amb indicacions dels anys molt fèrtils, estèrils o molt estèrils.
Anuncia els mercats setmanals de Catalunya i els mercats extraordinaris, com és ara el de Vic. N’hi ha un niu... i per mesos us anuncia les fires del país. Les festes majors de Catalunya ocupen vàries pàgines. És un formiguer. A les pàgines mensuals es poden seguir els horaris de sortida i posta del sol i la lluna i a cada mes hi figuren dibuixos adients amb la cadència rural i quin encant gairebé hem oblidat.
Cada mes ens recorda la consagració de cada un d’ells: el gener a Jesús Infant, el febrer a la Purificació de la Mare de Déu, el març al Patriarca Sant Josep, l’abril als Dolors i Soledat de Maria, el maig a la Mare de Déu Mare del Bell Amor, el juny al Sagrat Cor de Jesús, el juliol a la Preciosíssima Sang, l’agost al Puríssim Cor de Maria, el setembre a Sant Miquel Arcàngel, l’octubre a la Mare de Déu del Roser, el novembre a les ànimes del Purgatori i el desembre a la Immaculada Concepció. A cada més presenta un refranyer propi de l’època. També articles de fons relacionats amb l’agricultura, curiositats diverses i no cal dir un extens calendari agrícola i ramader. A cada mes preveu els tractaments al camp, als conreus, als arbres i vinyes, a l’horta, a la jardineria, a l’avicultura o a la ramaderia. Un llibre de text sobretot per als no iniciats.
Tot plegat un calendari amb deliciós perfum de la natura impregnat de sana experiència rural i d’una expressió cristiana tal com es visqué en altres èpoques en què el pas del temps era tranquil i sossegat i que avui tant enyorem i no sabem com sortir-nos-en. El “Calendari dels pagesos” ens en dóna un tast.
__________________________________________
http://www.viurealspirineus.cat/costums+i+tradicions/costums+i+tradicions+/El+Calendari+dels+Pagesos+