Del 27 de setembre al 25 d'octubre: XVI festa de la Carbonera, a Sant Climent de Peralta


La Festa de la Carbonera
s’estructura al voltant del procés de fabricació artesanal del carbó vegetal, tal i com el realitzaven els carboners de les Gavarres. Durant més de dues setmanes aquesta pila de llenya es converteix en un animat centre de peregrinatge, xefles, acampades, reunió i diversió espontànies de gent provinent de diferents contrades.

Breu història de la festa

La primera edició de la festa es celebrà l’any 1993 quan dos persones que havien exercit de carboners, en Simon Cruanyes i en Lluis Pla, empesos per l'associació Amics de les Gavarres, decideixen tornar a reviure aquest ofici d’una manera pedagògica i alhora lúdico-festiva. La iniciativa s’ha anat repetint des d’aleshores gràcies a l’entusiasme d’aquest dos homes de fum -així és com es coneix popularment als carboners-, a l’esforç de moltes persones que hi han participat desinteressadament i al suport obtingut per part del Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Ajuntament de Forallac, l’Associació El Cau dels Pins i altres entitats de la rodalia.

Durant aquests 10 anys, la Carbonera s’ha construit en indrets diferents fins a consolidar el paratge conegut com a Can Sobellàs, dins el Mas Frigola de Sant Climent de Peralta, com a l’emplaçament definitiu que cada any aplega milers de visitants.

El proces de construcció

La Festa de la Carbonera és el resultat d’un treball col·lectiu en el que hi participen moltes persones i dura al voltant d’un mes: la construcció de l’estructura de la carbonera dura 2 setmanes, l’encesa té lloc el dissabte després d’haver acabat la construcció i la vigilància posterior del procés de cocció del carbó s’allarga 15 dies més. Aquests darrers 15 dies i nits els carboners els passen a l’anomenada Barraca del Carboner vetllant perquè la pila es mantingui encesa i fumejant.

La base de la carbonera està feta amb llenya d’alzina, roure i pi distribuida verticalment i s’anomena “pila”. La pila es recobreix totalment, primer amb bruc i després amb terra, a excepció de la part més alta o “ull” que serveix per encendre-la i alimentar-la. Una escala serveix per accedir a l’ull i abillar la carbonera una vegada està encesa. Quan el carbó ja està fet, es comercialitza entre els interessats.

La Festa de la Carbonera de Sant Climent de Peralta té per objectiu donar a conèixer l’antic procés de fabricació del carbó vegetal i les formes de vida associades a aquest ofici tal i com es feia a les Gavarres antigament.

Tot i que la festa és una iniciativa que compta amb el suport del Consell Comarcal, els seus promotors asseguren que la iniciativa ha tingut èxit per ella mateixa i perquè les vivències que s’hi produeixen passen de boca en boca. La festa no ha estat mai promocionada de forma intensiva sino que la gent s’hi ha anat acostant perquè els temes que tenen a veure amb el bosc cada vegada desperten més interès.

Milers de visitants de tot tipus s'acosten cada any a veure in situ l'antic procés de fabricació del carbó. Durant 15 dies la “plaça carbonera” es converteix en un animat punt de peregrinatge, acampades i xefles. Boletaires, colles d’amics, famílies, alumnes d’escoles de la zona, ciclistes i gent vinguda de tot Catalunya decideixen passar cada any per veure com la carbonera fumeja i com els seus promotors n’expliquen històries.

Clica aquí per veure el programa 2008

Imatges: http://www.festacatalunya.cat/imatges-veure_imatge-16353-cat.htm i http://forallac.com/galeria/details.php?image_id=16

Font: http://www.festes.org/articles.php?id=197

Comentaris

Anònim ha dit…
A Valldarques fa uns anys anàvem a buscar bolets al que li en deien el camí de les carboneres. De tant en tant trobabes que el camí es feia més ample i el terra era més fosc, com si s'hagués cremat alguna cosa en aquell lloc.